Ανατροπή στην αναγνώριση «πλαστικών» δαπανών

Σούπερ μάρκετΤο τελικό σχέδιο της απόφασης θα προβλέπει ότι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης θα είναι μέσα στη λίστα με τις δαπάνες

Ανατροπή την τελευταία στιγμή σημειώθηκε στην υπουργική απόφαση σχετικά με τις δαπάνες που θα αναγνωρίζει η Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
Το τελικό σχέδιο αυτής της απόφασης, που -εκτός απροόπτου- θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, θα προβλέπει ότι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης θα είναι μέσα στη λίστα με τις δαπάνες που θα συνυπολογίζονται για το αφορολόγητο ποσό.
Βέβαια, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ακριβώς το αντίθετο: ότι δηλαδή αυτές οι δαπάνες θα εξαιρεθούν από το αφορολόγητο μαζί με τις δαπάνες για δάνεια, ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινόχρηστα.
Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι επειδή αυτές οι πληρωμές γίνονται με τη χρήση καρτών σε σούπερ μάρκετ, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σε άλλα καταστήματα θα ήταν δύσκολο για τις τράπεζες να κατηγοριοποιήσουν τα στοιχεία με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Εύκολη η... εκκίνηση

Μετά την αλλαγή αυτή ελάχιστες θα είναι τελικά οι δαπάνες που δεν θα «μετράνε» για το έμμεσο αφορολόγητο όριο και την έκπτωση του φόρου, η οποία ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα του υπόχρεου κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ.
Ετσι, και μόνο τα έξοδα για σούπερ μάρκετ για ένα νοικοκυριό αρκούν να καλύψει το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων και να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου ποσού.
Οπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσοστά των δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι σχετικά χαμηλά, καθώς το 2017 είναι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του μέτρου, το οποίο θα δοκιμαστεί και σε επόμενη φάση θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται να αυξηθούν τα ποσά των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα που απαιτούνται για το αφορολόγητο όριο καθώς και οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές.
Πάντως, οι διατάξεις αφήνουν περιθώρια να συνεχιστούν οι «μαύρες» συναλλαγές. Οταν ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χρειάζεται δαπάνες ύψους 4.000 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα για να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου, είναι προφανές ότι του μένει ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός του για να χρηματοδοτήσει «μαύρες» συναλλαγές τις οποίες μπορεί να πληρώσει με μετρητά.
Σύμφωνα με τις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές:
● Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ.
● Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.
● Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το ποσό των δαπανών που πρέπει να καλυφθούν με πλαστικό χρήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)