Οπου φτωχή και η μοίρα της...

Μητρικό γάλα

Κανείς δεν αμφισβητεί τα οφέλη του μητρικού γάλακτος. Η αμερικανική εταιρεία Ambrosia Lab, δε, όχι μόνο διαφήμιζε τα πλεονεκτήματά του, αλλά φρόντιζε να το παίρνει από Καμποτζιανές για να το προσφέρει έναντι αδράς αμοιβής σε Αμερικανίδες μητέρες και σε μποντιμπιλντεράδες.
Αυτά έως την περασμένη εβδομάδα, οπότε η κυβέρνηση της Καμπότζης απαγόρευσε οριστικά την εξαγωγή μητρικού γάλακτος, ώστε να πάψει η εταιρεία να εκμεταλλεύεται τις φτωχές γυναίκες της χώρας, στερώντας από τα δικά τους παιδιά την πολύτιμη και συχνά μοναδική πηγή τροφής τους πρώτους μήνες ή και χρόνια της ζωής τους. 
«Η αγορά και εξαγωγή μητρικού γάλακτος πρέπει να σταματήσει άμεσα», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας.
«Οσο φτωχή και αν είναι η Καμπότζη, δεν είμαστε σε τέτοια κατάντια, ώστε να πουλάμε το μητρικό γάλα»
Η Ambrosia Lab, γνωστή στην Καμπότζη ως Khun Meada («ευγνωμοσύνη των μητέρων») εδώ και δύο χρόνια εξάγει το γάλα περισσότερων από 90 Καμποτζιανών γυναικών.
Στην ιστοσελίδα της, η εταιρία υποστηρίζει πως προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια και ευημερία «δωρητριών» και «πελατών».
Αγνωστο πόσο πληρώνονται οι «δωρήτριες» που αναγκάζονται να πουλήσουν το γάλα τους.
Πάντως η εταιρεία –που ιδρύθηκε από Μορμόνο ιεραπόστολο– πουλά το καμποτζιανό μητρικό γάλα στην αμερικανική αγορά έναντι 19 δολαρίων η συσκευασία των 150 ml. 
Οταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση, ο Ράιαν Νιούελ, συνιδιοκτήτης της Ambrosia Labs, δήλωσε πως υπήρχε ειδική μέριμνα για τις μητέρες: τους συνέστηναν να γίνουν «δωρήτριες» μόνο μετά που τα μωρά τους θα έχουν συμπληρώσει τον έκτο μήνα (ηλικία κατά την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι μπορεί να προστεθεί συμπληρωματική τροφή πέραν του γάλακτος) και πως είχαν αυστηρές οδηγίες να αντλούν το προς πώληση γάλα τους μόνο δύο φορές την ημέρα.
«Δεν στερούμε κάτι από αυτά τα παιδιά. Απλά παίρνουμε το περίσσευμα που θα πήγαινε χαμένο αν ξεκινούσε ο απογαλακτισμός», πρόσθεσε εγκωμιάζοντας την εταιρία του γιατί έδωσε την ευκαιρία σε αυτές τις γυναίκες «αντί να επιστρέψουν σε θλιβερά εργοστάσια με άθλια μεροκάματα να δουλεύουν σπίτι τους με διπλάσια ή τριπλάσια έσοδα». 
Η Ambrosia Labs βρίσκεται επιπλέον αντιμέτωπη με έρευνα του καμποτζιανού υπουργείου Υγείας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία νεογνών και βρεφών η πώληση του γάλακτος των μητέρων τους και τις πιθανές ευθύνες της αλλά και για το αν παραβιάζει τη νομοθεσία σχετικά με την εμπορία οργάνων. 
«Το μητρικό γάλα μπορεί να θεωρηθεί ανθρώπινος ιστός όπως και το αίμα και κατά συνέπεια η εμπορία του δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται», δήλωσε η UNICEF, χαιρετίζοντας την απόφαση της Καμπότζης και επισημαίνοντας πως ο θηλασμός των βρεφών έως και έξι μηνών μειώθηκε στη χώρα από το 75% το 2010 στο 65% το 2014. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ