Θολώνει το τοπίο γύρω από την παραίτηση Ράικου

Δικαιοσύνη

Παράξενη τροπή έχει πάρει η υπόθεση παραίτησης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.
Ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης -σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του- την είχε διαβεβαιώσει ότι θα έχει πλήρη στήριξη σε κάθε προσπάθεια διαλεύκανσης του μεγάλου σκανδάλου της Novartis και κάθε άλλης υπόθεσης, μοιάζει ανεξήγητη η απόφασή της να παραιτηθεί και μάλιστα μόλις δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.
Επιπλέον η ίδια κάνει λόγο στην επιστολή της για υποβολιμαία δημοσιεύματα πριν ακόμα δημοσιευτούν, όπως σημειώνει στη χθεσινή απάντησή της η εφημερίδα «Documento».
Όμως, όπως προκύπτει σήμερα που κυκλοφόρησαν οι κυριακάτικες εφημερίδες, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα -όσο και όπως κι αν είναι υπερβολικά «χρωματισμένα»- στηρίζονται σε έγγραφες επώνυμες καταγγελίες άλλης εισαγγελέως του τομέα διαφθοράς για παραλείψεις υποβολής εγγράφων σε συγκεκριμένη υπόθεση (Λιακουνάκου - Παπαντωνίου).   
Παράλληλα, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα που από χθες κάνουν το γύρο του διαδικτύου, υπόλογος για τις παραλείψεις που αφορούν την υπόθεση Λιακουνάκου - Παπαντωνίου φέρεται να είναι και δικαστικός που ωστόσο διαβεβαιώνει ότι δεν αφορούσαν ουσιώδη στοιχεία ενώ ο ίδιος δεν ακολούθησε την Ελ. Ράικου στον δρόμο της παραίτησης λόγω ευθιξίας.  
Σε κάθε περίπτωση η Ελένη Ράικου είναι εύλογο ότι θα πρέπει όχι μόνο να εξηγήσει τους λόγους της παραίτησης αλλά και κυρίως ποιοι και πώς από το μεγάλο κύκλωμα της φαρμακευτικής διαφθοράς την πίεσαν ή και την απείλησαν. 
Η πορεία της κ. Ράικου στα δικαστικά δρώμενα είναι και γνωστή και διάφανη, όμως οι απορίες και οι ανησυχίες που δημιούργησε πρέπει να πάψουν να αιωρούνται και πολύ σωστά της ζητήθηκε να μιλήσει με ονόματα και όχι με αόριστες καταγγελίες περί ηθικής εξόντωσης από μεγάλα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα.
Είναι ήδη γνωστό ότι στην υπόθεση Novartis εμπλέκονται πολλοί (φαρμακευτικές εταιρείες, γιατροί, επώνυμοι) και μπήκαν ιλιγγιώδη ποσά σε τσέπες ως αντάλλαγμα για μεγάλες επιβαρύνσεις που υπέστη το Δημόσιο.    
Όσο για τη Ν.Δ., που ζητάει από την κυβέρνηση απαντήσεις για τους λόγους που ζήτησε αντικατάσταση η εισαγγελέας Διαφθοράς, απλώς συνεχίζει τη γνωστή τακτική «για ό,τι συμβαίνει φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και όπως πάντα καθόλου δεν την αφορά η διαλεύκανση μεγάλων σκανδάλων, ειδικά όταν τα περισσότερα στο τέλος αποδεικνύονται... ανύπαρκτα!
Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποδεικνύεται σωστή ανεξάρτητα με το αν θα οδηγήσει σε ενιαίο αποτέλεσμα η απόφαση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το μεγάλο φαγοπότι στην υγεία.
Αν μη τι άλλο ο πολίτης εκεί θα μπορεί, αν θέλει, να παρακολουθήσει τις εξηγήσεις και τις καταθέσεις των μαρτύρων στις συνεδριάσεις της επιτροπής. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ