Οι έξι μεταρρυθμίσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για ανάκαμψη

Πρώτη παρουσία του Diem25 στην Ελλάδα - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει στις εθνικές εκλογές |EUROKINISSI

Με... «αέρα» αρχηγού, εμφανή αυτοπεποίθηση γι' αυτά που λέει και ισχυρή δόση αισιοδοξίας εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθές στη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο ουσιαστικά επίσημο κάλεσμα επί ελληνικού εδάφους της πρωτοβουλίας Diem25.
Αν και απέφυγε να το ξεκαθαρίσει, ήταν εμφανές ότι στόχος είναι ο μετασχηματισμός του σε κόμμα - πρόταση μιας νέα ευρωπαϊκής ματιάς που δεν αποκλείεται να δούμε και στις εθνικές εκλογές, εφόσον η έως τότε δυναμική το επιτρέψει. 
Στο ερώτημα της «Εφ.Συν.», αν το Diem25 θα λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, οι προτάσεις μας να τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές, με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε από τη βάση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον υπάρξει αυτή η δυναμική και πάντα μέσα από τις ίδιες διαδικασίες δεν αποκλείεται να γίνει το επόμενο βήμα, σε εθνικό επίπεδο.
Άλλωστε, αν και δεν μίλησε για κάποιο κομματικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε σε έξι βασικές μεταρρυθμίσεις που σαφώς φαίνεται να αποτελούν τμήμα μιας συγκεκριμένης πρότασης για την οικονομία - το βασικό ζητούμενο και διακύβευμα για τους ψηφοφόρους.
EUROKINISSI
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα από το 2010 βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης και... «χρεοδουλοπαροικίας», ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε., είπε πως «θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση πριν την κατάρρευση» .
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνος δρόμος για να ανακάμψει και να βγει από την κρίση η ελληνική οικονομία, είναι να υπάρξει άμεσα δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας και αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε έξι βασικές μεταρρυθμίσεις: 
  1. Αμεσες και μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,
  2. Ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων με αντίστοιχη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, 
  3. Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (σύστημα παράπλευρης ακύρωσης οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών - πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού),
  4. Δημόσια εταιρία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών - μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της πρώτης κατοικίας, 
  5. Νέα αναπτυξιακή τράπεζα που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία 
  6. Σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα (τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ - ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις stant ups).
«Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Αυτή τη φορά οι έξι μεταρρυθμίσεις, που ο κοινός νους καταδεικνύει ως προαπαιτούμενα για απόδραση από την κρίση, θα εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης. Η χώρα θα διατηρηθεί εντός της ευρωζώνης για όσο χρειάζεται, έως ότου η επίσημη Ευρώπη αποφασίσει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις έξι μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Γιανης Βαρουφάκης για να συμπληρώσει ότι ο μόνος τρόπος «να τερματιστεί η ασφυξία και να αποφευχθεί η ερημοποίηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, είναι η άμεση εφαρμογή των έξι μεταρρυθμίσεων». 
Παράλληλα, εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι το αφήγημα πως η μοναδική ελπίδα για τη χώρα είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των δανειστών, δεν ευσταθεί. 
Ο Γιανης Βαρουφάκης, που μιλάει σε εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου στο «Βελλίδειο», στην πρώτη επαφή επί ελληνικού εδάφους με τον κόσμο μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, τονίζει ότι το DiEM 25 είναι αυθεντικό, πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό κίνημα και ξεκαθαρίζει:
«Είμαστε φανατικά ευρωπαϊστές».
Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής επαφής με την κοινωνία, εμφανίστηκε το απόγευμα στην ΕΡΤ και στο δελτίο ειδήσεων της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης «TV-100». Δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ.
* Σ.Σ. Το Diem25 ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τη διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της ιστοσελίδας του DiEm 25.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ