Μπότεν έσχες


EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εντυπωσιάζονται οι Ηπειρώτες όταν επισκέπτονται τα Επτάνησα. Ανέκαθεν. Ντιπ ορεσίβια τσελ’γκόπ’λα απ’ τα Τζ’μέρκα και το Μιτσικέλ’, παθαίνουν πολιτισμικό κλακάζ στσου κοσμοπολίτικους Κορφούς, φέρ’ ειπείν, με τη βενετσιάνικη παράδοση και φινέτσα. Διαφορετικός τόπος, εξελιγμένη κουλτούρα, αλλιώτικοι άνθρωποι. Αμεριμνομέριμνοι και χαλαροί, τουτέστιν ακομπλεξάριστοι. Τρανό παράδειγμα η βουλεύτρια Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη. Για να κερδίσει τα πέντε λεπτά δημοσιότητος που της αναλογούν, χαρακτήρισε μεγαλοβδομαδιάτικα, επικαλούμενη τον Αδαμάντιο Κοραή, το Αγιο Φως «ψευδοθαύμα» που παραδέχονται «ολίγοι ίσως τινές διά μωρίαν και άλλοι δι’ αισχροκέρδειαν».
Ντόμπρες και σταράτες κουβέντες. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ωστόσο, δεν δίστασε να σταθεί το βράδυ της Ανάστασης δίπλα στο μοναδικό άτομο με υπερφυσικές δυνάμεις που αναγνωρίζει η ίδια, το γνήσιο «παιδί-θαύμα», τον ΘΑλέξη ντε, κρατώντας μια λαμπάδα νά –μετά συγχωρήσεως–, η οποία σιγόλιωνε αναμμένη με την αμαρτωλή, «παγανιστική» φλόγα. Το ’χουν χούι στην Κουμουνδούρου να μπερδεύουν τα σημαινόμενα του «άθεος» και του «αθεόφοβος... με την ψηφοθηρική έννοια».
Εκτός από άνοιξη, μυρίζει και εκλογές, βλέπεις! Ας όψεται η ρημάδα η αξιολόγηση και τα επαχθή μέτρα που τη συνοδεύουν, άτινα δεν θα επιλέγαμε ποτέ των ποτών, αλλά αναγκαζόμεθα να λάβομεν επ’ ωφελεία του πόπολου, προβάροντάς του πρωθύστερα το «η ζωή εν τάφω». Πάντως ο πρωθυπουργός θα ’χει να λέει και στα εγγόνια του πόσο όμορφα πέρασε στο νησί. Ξετρελάθηκε με τα πασχαλινά έθιμά του. Τον άφησαν άλαλο, έκθαμβο, κατάπληκτο, ενεό. Διασκέδασε ιδιαιτέρως με τους Μπότηδες. Την αλλοπρόσαλλη συνήθεια των Κερκυραίων, πά’ να πει, να πετούν από μπαλκόνια και ψηλά παραθύρια ελαττωματικά λαγήνια, κανάτια, στάμνες, κιούπια και πιθάρια το Μεγάλο Σαββάτο κι όποιον πάρει ο χάρος από κάτω.
Ο Τσίπ’ρας έσπασε παλαβό κέφι μαζί με τα κεραμικά. «Προσέξτε μην περνάει στον δρόμο ο Σόιμπλε» αστειεύτηκε, κάνοντας τάχα πως αγνοεί ότι ο φίλτατος Βόλφγκανγκ βρίσκεται εσαεί από πάνω και δη με τη δική του τζίφρα. Οι εύστοχες βολές του πέτυχαν μοιραία στο δοξαπατρί συνταξιούχους, μισθωτούς, επαγγελματίες και λογής λογής φορολογούμενους, ξαπλώνοντάς τους σέκους στο έδαφος. Ακολούθησαν εορταστικές δηλώσεις με αναπόφευκτες αναφορές στον Ομηρο, τον Οδυσσέα, τις Σειρήνες και τις Συμπληγάδες: «Είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν από την Ιθάκη» συμπλήρωσε.
Σκοινί γαϊτάνι πάει το κλισέ. Νισάφι πια. Το χρησιμοποιούν κατά κόρον οι εκφωνητές των ματς του Α.Ο. Κέρκυρας, αποκαλώντας τους παίκτες του «Φαίακες». Δίας οίδε, όμως, πώς σχετίζονται ο Μπαλντοβάλιεφ, ο Επστάιν και ο Ντιογκό με τον Αλκίνοο και τον Ναυσίθοο. Ο ΘΑλέξης δεν απέφυγε την κοινοτοπία. Ασε που μπέρδεψε την Οδύσσεια (Σειρήνες) με την Αργοναυτική Εκστρατεία (Συμπληγάδες), παραβλέποντας πως το Θιάκι έχει μετατραπεί επί των ημερών του σε απέραντο βοσκοτόπι στο «πόθεν έσχες» του Καλογρίτσα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ