Μάθημα ισοτιμίας - αξιοπρέπειας!

Αναπηρικό καροτσάκιEUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Μεγάλο Σάββατο, ημέρα της κυριολεκτικής Ανάστασης του Θεανθρώπου, βρεθήκαμε ενώπιον και μεταφορικής... ανάστασης! Κι αυτό επειδή στην Ελλάδα, όπου κατά κόρον απουσιάζουν ράμπες και άλλα μέσα πρόσβασης για την αξιοπρεπή-ακίνδυνη παρουσία συμπολιτών με κινητικά προβλήματα σε κοινόχρηστους χώρους (πόσο μάλλον σε ιδιωτικούς), ένα ψητοπωλείο τους βάζει τα γυαλιά! 
Στα Μελίσσια (Ελευθερίου Βενιζέλου 2 και Παναγή Τσαλδάρη), το εστιατόριο «Ο Πρόεδρος» ,όπως καταλάβαμε, με αφορμή τη συνείδηση των ιδιοκτητών και τυπική αφορμή σχετικό προφορικό αίτημα, υπέβαλε σχετικό αίτημα στον Δήμο Πεντέλης, επιμελήθηκε τη διαμόρφωση του πεζοδρομίου και την κατασκευή, σηματοδότησε τη ράμπα για πελάτες καθισμένους σε αναπηρικό αμαξίδιο και τους επιτρέπει αυτόνομα (χωρίς κάποιος να σπρώχνει το αμαξίδιο...), να προσεγγίσουν την είσοδο του μαγαζιού από τον δρόμο και το πεζοδρόμιο στην πρόσοψή του. Σειρά έχουν οι -κατάλληλα διαμορφωμένες- τουαλέτες.
Τονίζουμε τις λέξεις επειδή έτσι θα έπρεπε να ενεργεί το κράτος για τους απροσπέλαστους κοινόχρηστους χώρους που αποτελούν τον κανόνα -για παράδειγμα, σε μέσα μεταφοράς, πεζοδρόμια σε μεγάλα και μικρότερα αστικά κέντρα, μουσεία, κοινόχρηστες τουαλέτες, παραλίες, ακόμη και νοσοκομεία (ναι, νοσοκομεία!)- καθώς δεν έχουν ή διαθέτουν ανεπαρκή μέσα πρόσβασης και όχι μόνο. 
Απλά ρωτήσαμε το -απλοϊκά διατυπωμένο- «Πώς και το σκεφτήκατε;» σε υπεύθυνο του ψητοπωλείου και λάβαμε απάντηση-μάθημα ζωής: «Απλά σκεφθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση των συμπολιτών με κινητικά προβλήματα...».
Αληθινή... «προεδρική» συμπεριφορά! Έτσι θα έπρεπε να είναι διαμορφωμένοι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του παγκόσμιου τουριστικού προορισμού και μητέρας πολιτισμού, ονόματι Ελλάδα! 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)