Το Κίνημα ΙΙΙ

Αρχείο της ΕΡΤ

Γαργάρα την κάνει ο γίγας λαός. Οταν υποτάσσονται οι μεγάλοι, μένει να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα οι μικροί. Η νεολαία ορθώνει το ανάστημά της, ψηλώνοντας όσο ποτέ στο παρελθόν. Διαθέτει ένα πανάρχαιο και δοκιμασμένο όπλο, το οποίο τα άρματα μάχης αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. Ξεγλιστράει απ’ τις ερπύστριες και πλαγιοκοπεί τους συνταγματάρχες, επιφέρει δεινά πλήγματα στα μετόπισθεν, αποδομεί την εμπροσθοφυλακή τους.
Ενα γέλιο θα σας θάψει, πά’ να πει. Ελάχιστα μνημονεύεται αυθόρμητη, πλην κορυφαία, πράξη αντίστασης. Κι όμως στραπατσάρει το επιμελώς άτεγκτο προφίλ του δικτάτορα. Τον Απρίλιο του 1968 το καθεστώς πανηγυρίζει τα γενέθλιά του με Γιορτές Νεολαίας στο Καλλιμάρμαρο. Πυρσοί, άρματα με το «πουλί» και συναφή μασκαριλίκια συνιστούν την αποθέωση του χουντικού κιτς. Παραλήρημα πατριδοκαπηλίας. Το ’69 η παράτα οργανώνεται ώς την έσχατη λεπτομέρεια. Λείπει το ακροατήριο. Επιστρατεύονται με το ζόρι οι γυμνασιόπαιδες του Λεκανοπεδίου, που εκόντες-άκοντες κατακλύζουν το Στάδιο.
Λάφυρο αποτελούν οι μαθητές για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Για χάρη τους διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Σκοπεύει να τους ανταμείψει με διαπρύσιο λόγο. Αναγγέλλεται προς το τέλος της φιέστας. Χειροκροτήματα και επευφημίες δονούν την ατμόσφαιρα. Γκριμάτσα θριάμβου διατρέχει το πρόσωπό του. «Νέοι της Ελλάδος» κραυγάζει στομφωδώς. Οι παλαμοκροτήσεις και τα «ζήτω» ακούγονται δυνατότερα και διαρκούν πιο πολύ. «Νέοι της Ελλάδος» επαναλαμβάνει πανευτυχής ο ομιλητής. Χειρότερος χαμός στις κερκίδες. Αρχίζει να ψυλλιάζεται. «Νέοι της Ελλάδος εις τους οποίους αυτήν την στιγμήν απευθύνομαι» ψελλίζει αμήχανα.
Ιαχές ουρανομήκεις και χαχανητά τον διακόπτουν. «Δεν θα ηδυνάμην να είπω, εάν θα υπήρχεν περίπτωσις...» συνεχίζει με τα σόλοικα ελληνικά του σχεδόν τσατισμένος. Ορθια τώρα τα πλήθη αλαλάζουν έξαλλα. «Δεν θα ηδυνάμην λέγω να είπω, εάν θα υπήρχεν περίπτωσις...». Και όντως δεν υπήρχε περίπτωση... να εκφωνήσει τον δεκάρικο. Πατατράκ. Διατάσσουν με τον Λαδά την κουρά των απείθαρχων με την ψιλή. Στην Κοκκινιά και το Περιστέρι. Για να τους βάλουν γνώση. Μπερδεύουν τα μαλλιά με τα μυαλά, αλλά μυαλό δεν βάζουν.
Οι βόμβες που τοποθετούν παράτολμοι νεαροί αντιστασιακοί αποδεικνύονται ίσως λιγότερο εκρηκτικές και παταγώδεις από τα ανέκδοτα που μεταδίδονται σαν διηθητικός ιός, μολύνοντας το παθογόνο οικοδόμημα της χούντας. Της βγάζουν τη γλώσσα οι πιτσιρικάδες, αφού οι ενήλικοι τη δαγκώνουν αντί να μιλούν. Εκείνες οι σύντομες, ευφυείς και ευτράπελες ιστοριούλες έμαθαν τον κόσμο να εκφράζεται, έστω και διά της πλαγίας. Τον φόβο τον έσπασαν διά παντός η Νομική και, κυρίως, το Πολυτεχνείο. Οι μαθητές του ’69 το ’73 ήταν πια οι φοιτητές, που έκαναν τη δικτατορία να πνεύσει τα λοίσθια.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)