Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

«Να δουλέψουμε διεθνιστικά για να πάρουμε τις χώρες μας πίσω»

Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση του DiΕM25 | MOTION TEAM / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Προαπαιτούμενο για μια βιώσιμη οικονομία είναι η δημοκρατία ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, το βράδυ του Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης του DiΕM25 για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης επισήμανε ότι η δημοκρατία δεν είναι προνόμιο που χάνεις όταν χρωστάς, ενώ επανέλαβε ότι τα μέλη θα αποφασίσουν αν το DiEM25 θα μετεξελιχθεί σε κόμμα.
«Εφόσον το έχουν αποφασίσει τα μέλη μας και εφόσον έχουν έρθει πολλοί και εφόσον έχουν πυκνώσει τις τάξεις του DiEM25, τότε να το σκεφτούμε, τότε θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αναφορικά με τις απόψεις Σόιμπλε σημείωσε ότι «το δόγμα ότι η δημοκρατία είναι ένα δικαίωμα, το οποίο το χάνεις όταν έχεις πτωχεύσει, βρίσκεται στα θεμέλια, είναι ο λόγος για την αποδόμηση της ΕΕ της Ευρωζώνης», διευκρινίζοντας ότι αυτή η αντίληψη πρέπει να αλλάξει, αλλά μέσα στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας «ατόπημα» την επιστροφή στο κράτος - έθνος. 
Τόνισε, ότι «στην Αγγλία ψηφίσαν Brexit», αλλά «κάνουν λάθος», νομίζοντας ότι βγαίνοντας από την ΕΕ «θα πάρουν τη χώρα τους πίσω», αφού απλώς, όπως είπε, θα ισχυροποιηθούν «κάποιες ελίτ στο Λονδίνο» και συνέχισε: «Ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τις χώρες μας πίσω, είναι να δουλέψουμε διεθνιστικά… να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό δημοκρατικό κίνημα».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «δύο στόχους» που θα αποτελέσουν βάση της «νέας συμφωνίας για την Ελλάδα», μιλώντας για «δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας» και «αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων», ενώ στις «έξι μεταρρυθμίσεις» που προτείνει, μεταξύ αυτών, μείωση φορολογικών συντελεστών, αποφυγή ελλειμμάτων με μεταρρυθμίσεις, δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών (ΔΕΣΠ), δημόσια εταιρεία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με μετοχές στα ασφαλιστικά ταμεία, «άμεση κατάργηση της δουλοπαροικίας των μισθωτών με μπλοκάκι», κ.α.
            

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η επτάχρονη οικονομική κρίση έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα «στην γενικευμένη, τετραπλή πτώχευση», σε κράτος, τράπεζες, επιχειρήσεις, οικογένειες, και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να μπορεί, δικαιούται, να διαφωνήσει» ότι στη σημερινή κατάσταση «η μόνη λύση είναι άμεση αναδιάρθρωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους».
Είπε, ακόμη, ότι η νέα συμφωνία για την Ελλάδα που προτείνει το DiEM25 είναι οι έξι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν άμεσα και άνευ διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ με τις δικές της δυνάμεις για όσο διάστημα δεν γίνονται δεκτές και με τη στρατηγική της «κενής καρέκλας» του στρατηγού (σ.σ. Σαρλ) Ντε Γκολ, «έως ότου έρθουν εκείνοι σε μας, με μια λογική πρόταση».
Γιάνης ΒαρουφάκηςMOTION TEAM / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
«Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος του 2015. Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Δε θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τις έξι βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, πριν γίνουν...»» είπε ο Γ. Βαρουφάκης αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα έχει χτίσει θριάμβους πάνω σε ηρωικές ήττες. Δε φοβηθήκαμε την ήττα, φοβηθήκαμε τη συνθηκολόγηση, ως λαός... δε γύρισε κανείς να πει, ότι για την κατοχή έφταιγε το Όχι» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε : «Δε γύρισε ποτέ και δε θα γυρίσει ποτέ ο ελληνικός λαός να πει ότι για το μνημόνιο, για τα κάπιταλ κοντρόλς, για τις τράπεζες έφταιγε το "Όχι" του ελληνικού λαού. Φτάνει πια, η σωτήριος επταετία του μνημονίου».
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου