ΗΠΑ όπως λέμε Βουλγαρία!


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ ΤράμπAP PHOTO / EVAN VUCCI

Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ σε επίπεδα «φορολογικού παραδείσου» θα επιδιώξει ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και κεφάλαια απ’ όλο τον κόσμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει σήμερα τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στον φορολογικό κώδικα και, όπως μεταδίδουν τα περισσότερα ξένα οικονομικά ΜΜΕ, θα προτείνει μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 15%. Το επίπεδο αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό για μια οικονομική υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ.
Απέχει μόλις 5% από τον συντελεστή που προσφέρει σήμερα στις επιχειρήσεις η γειτονική μας Βουλγαρία και 2,5% από τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας, γνωστού «παραδείσου» της ευρωζώνης τον οποίο εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες αξιοποιούν προκειμένου να «ξεπλένουν» νομότυπα από φόρους κέρδη που πραγματοποιούν σε άλλες χώρες.
Η τεράστια μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων που προτείνει ο Τραμπ θα μειώσει δραματικά τα έσοδα του αμερικανικού Δημοσίου και πιθανότατα θα εκτινάξει τα ελλείμματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίσης φίλιος προς τις επιχειρήσεις -και σύμφωνος σε μια μεγάλη μείωση της φορολόγησής τους- Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν έχει αντιταχθεί στο σχέδιο Τραμπ και προτείνει μείωση του συντελεστή στο 20%.
Από την πλευρά του το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής του Ιδρύματος Brookings εκτιμά ότι το ψαλίδισμα του επιχειρηματικού φόρου στο 20% θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 1,8 τρισ. δολάρια σε μια δεκαετία, ενώ μείωση του φόρου στο 15% θα επιφέρει μείωση εσόδων κατά 2,4 τρισ. δολάρια, αντίστοιχα.
Το ποσό είναι τεράστιο και το ζήτημα είναι πώς θα αναπληρωθεί προκειμένου το φορολογικό σχέδιο του Τραμπ να είναι «ουδέτερο από πλευράς εσόδων». «Θα πρέπει να αυξηθούν κάποιοι άλλοι φόροι» επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ο αμφιλεγόμενος διασυνοριακός φόρος (δασμός) που ο Τραμπ εξήγγειλε προεκλογικά -σπάζοντας τα νεύρα των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ- εκτιμάται πάντως ότι μπορεί να αποφέρει μόνο 1,1 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας.
Πάντως, ανεξαρτήτως του πώς ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θα καταφέρουν να καλύψουν αυτήν την τρύπα, η μεγάλη μείωση της επιχειρηματικής φορολόγησης τινάζει αναμφίβολα το παγκόσμιο σύστημα επενδύσεων και κεφαλαιουχικών ροών στον αέρα. Οι ΗΠΑ είναι μια τεράστια αγορά.
Με έναν τόσο χαμηλό φορολογικό συντελεστή -και αντίστοιχα υψηλότερους πια δασμούς επί των εισαγόμενων προϊόντων- η οποιαδήποτε επιχείρηση που πουλά τα προϊόντα της στις ΗΠΑ (και σέβεται τα κέρδη της) έχει στη συνέχεια συμφέρον να μεταφέρει τις δραστηριότητές της εκεί, φεύγοντας όμως από κάπου αλλού προκαλώντας πόνο.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ