ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη

ΔΝΤ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%

Το Ταμείο προβλέπει εκτόξευση της ανάπτυξης στο τέλος του 2017

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Όμπσφελντ, παρουσίασε την Τρίτη την έκθεση του Ταμείου, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία θα κινηθεί το 2017 με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% έναντι 2,8% που προέβλεπε το Ταμείο, πέρσι. Η φετινή έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει επίσης επιτάχυνση του ελληνικού ΑΕΠ ύψους 2,7% για το 2018.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Σύμφωνα με αυτή, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κινήθηκε αρνητικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 (-0,8%) γεγονός που επηρεάζει τα νούμερα και για το 2017. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2,2% το Ταμείο προβλέπει την εκτόξευση της ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος χρόνου στο 4,2%.

Ανεργία, έλλειμμα και πρωτογενή πλεονάσματα 

Για την εξέλιξη της απασχόλησης στην Ελλάδα το ΔΝΤ αναμένει πως το επίπεδο της ανεργίας θα υποχωρήσει από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018. Επισημαίνεται ότι η τελευταία φορά που η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 21% σε μέσα επίπεδα, ήταν το 2011.
Αναφορικά με το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2016 εμφάνισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιορισθεί στο 0,3% του ΑΕΠ εφέτος και θα ισοσκελιστεί το 2018, ώστε το 2022 να περάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης.
Με την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος να εκκρεμεί τα στοιχεία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του Ταμείου που πιέζει για την άμεση ελάφρυνσή του. Παράλληλα, θα πρέπει να αναμένουμε την παρέμβαση του ΔΝΤ και για τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς η Ουάσιγκτον κρίνει πως είναι αδύνατο να διατηρηθούν στο 3,5% για πολλά χρόνια.  
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ