H ΕΛΣΤΑΤ ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή των αντίμετρων

Κτίριο της ΕΛΣΤΑΤ στον ΠειραιάΠρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ παρουσίασε η γενική κυβέρνηση το 2016, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat, σύμφωνα επίσης με τα οποία:
  • Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 10,4 δισ. ευρώ ή 5,9% του ΑΕΠ το 2015. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1995, οπότε υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, που στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφεται πλεόνασμα.
  • Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 314,897 δισ. ευρώ ή 179% του ΑΕΠ έναντι 311,668 δισ. ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ το 2015.
  • Οι δαπάνες για υποστήριξη των τραπεζών ήταν 70 εκατ. ευρώ (0,04% του ΑΕΠ) από 4,84 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) το 2015.
  • Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 87,47 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,65 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν σε 86,18 δισ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με ένα έτος πριν.
  • Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 175,888 δισ. ευρώ από 175,697 δισ. ευρώ το 2015.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat (η σχετική ανακοίνωση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα) και όπως ανάφερε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «είναι η 14η συνεχής φορά που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν πάρει την επικύρωση της Eurostat (σ.σ. χωρίς τον οποιονδήποτε «αστερίσκο»), κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τη στατιστική αρχή της χώρας μας».

«Δεν έχουμε, ούτε σκοπό, ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε»

Η επιτυχία της μεγάλης προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατή, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε τηλεοπτική δήλωσή του, αναφορικά με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ.
«Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. Περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από τον σχετικό στόχο» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Δεν έχουμε, βεβαίως, ούτε σκοπό, ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους, σε εκείνους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και πρόσθεσε: «παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει πολλά:
Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο.
Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προέβλεψε λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία της στατιστικής αρχής πως «τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, διερωτήθηκε:
  • Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
  • τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
  • την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
  • τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
  • την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
  • την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;
Ο Δημ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία», πράγμα που για πρώτη φορά «είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα».

Εντυπωσιακό οικονομικό αποτέλεσμα

Εντυπωσιακό οικονομικό αποτέλεσμα, το οποίο στέλνει ένα σήμα, διεθνώς, αποτελεσματικής διακυβέρνησης, χαρακτήρισε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό οικονομικό αποτέλεσμα και στέλνει ένα σήμα, διεθνώς, αποτελεσματικής διακυβέρνησης» και «τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια όσων θα ήθελαν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Δημιουργεί», πρόσθεσε, «τεράστιο πρόβλημα και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έριξε όλα της τα λεφτά στο ενδεχόμενο μιας οικονομικής αστοχίας, μιας οικονομικής καταστροφής και ενός αδιεξόδου. Γι' αυτό βλέπετε να προσπαθεί -δυστυχώς γι' αυτούς όχι με επιτυχία- να αλλάξει την κουβέντα με έναν τρόπο αλλοπρόσαλλο, ο οποίος στα μάτια του ελληνικού λαού δημιουργεί και θυμηδία».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)