Η άγνοια και το Zyklon B

Το Aουσβιτς με την περίφημη επιγραφή στην είσοδό του «Η εργασία σε απελευθερώνει» | AP Photo/Czarek Sokolowski,file

Ηταν θέμα χρόνου. Και μπορεί στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ να υπήρξαν υπερβολές, όπως αυτή που συνέκρινε τον Τραμπ με τον Χίτλερ, όμως αποδεικνύεται ότι η συζήτηση περί «μετα-αλήθειας», «εναλλακτικών γεγονότων» και «ψευδών ειδήσεων» έχει πραγματικό υπόβαθρο στη διανοητική ζωή αυτής της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, υποστήριξε -έστω και εάν στη συνέχεια, λόγω αντιδράσεων, αναγκάστηκε να ανασκευάσει- ότι ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε χημικά, φέρνοντας έτσι τον ιστορικό αναθεωρητισμό στο βήμα του μπρίφινγκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια ζουν μια διπλή διαδικασία. Από τη μία, έκρηξη των επιστημών και ειδικά της τεχνολογίας και από την άλλη βουτιά στον σκοταδισμό, τη θρησκοληψία, τον συντηρητισμό και τη μαζική πνευματική αποκτήνωση. Ενσωματώνουν έτσι στο υψηλότερο επίπεδο τις παγκόσμιες αντιφάσεις, τους διαχωρισμούς και τις ανισότητες.
Ηδη από το 1996 ο Μπιλ Κλίντον έθετε ως στόχο της δεύτερης θητείας του την αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού κραχ στις ΗΠΑ, αφού έρευνες έδειχναν ότι παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη χώρα τους στον παγκόσμιο χάρτη.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά, με τη μεσολάβηση στα τέλη της δεκαετίας του 2000 του Κόμματος του Τσαγιού, η χώρα βυθίστηκε στα σκοτεινά νερά των προλήψεων, της αμφισβήτησης της επιστήμης, των δεισιδαιμονιών και των πιο ακραίων συντηρητικών απόψεων.
Σήμερα, όχι οι μαθητές, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει να αγνοεί τα σημαντικότερα γεωπολιτικά δεδομένα, ενώ και οι διάφοροι ανεκδιήγητοι σύμβουλοι και συνεργάτες του δεν διστάζουν -και μάλιστα δημοσίως και ανερυθρίαστα- να αναθεωρούν τα γεγονότα και να διαστρεβλώνουν την Ιστορία.
Μετά την Κέλιαν Κόνγουεϊ, η οποία, μιλώντας σε δημοσιογράφους και για να στηρίξει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ, εφηύρε ένα έγκλημα των μεταναστών το οποίο δεν έγινε ποτέ, τώρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου «ξεχνά» το Zyklon B και τους θαλάμους αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η απόπειρα να ξαναγραφτεί η Ιστορία με ψέματα, κατασκευασμένες αλήθειες και παραποιημένα γεγονότα είναι ένα πλήγμα στην ιστορική μνήμη και στην ορθολογική σκέψη και συνιστά μια τεράστια απειλή, δεδομένης της προειδοποίησης του Μίλαν Κούντερα: «Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία».
Αουσβιτς, Νταχάου, Μπιρκενάου, Τρεμπλίνκα, Μαϊντάνεκ, Μπέλτσεκ, Μπούχενβαλντ, Μπέργκεν-Μπέλζεν, Σόμπιμπορ, Κέλμνο και άλλα πολλά δεν είναι απλώς ονόματα, αλλά και μια «μεταφορά της βίας που γέννησε ο νεωτερικός πολιτισμός» (Λέο Λόβενταλ). Αρα και της εν δυνάμει κοινοτοπίας του κακού.
Ο ναζισμός ως «αντιδραστικός μοντερνισμός», όπως τον ονομάζει ο Τζέφρι Χερφ στο ομώνυμο βιβλίο του (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), ήταν ένας συνδυασμός της υψηλότερης τεχνικής και τεχνολογίας της εποχής του με τις πιο αντιδραστικές και συντηρητικές θεωρίες. Σήμερα οι ΗΠΑ αποτελούν μια ένωση της υψηλής τεχνολογίας των υπολογιστών, των δορυφόρων και των οπτικών ινών με τη Βίβλο, τη θρησκοληψία και τις αιρέσεις.
Είναι αυτό επικίνδυνο; Η απάντηση είναι αβίαστα «ναι». Και αυτό στον βαθμό που οι ΗΠΑ, παρ’ όλα τα οικονομικά τους προβλήματα και τον περιορισμό της παγκόσμιας εμβέλειάς τους, παραμένουν η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη, με τεράστιο απόθεμα καταστροφικών όπλων.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ