ΕΕΤΤ: Πέντε έως έξι κανάλια μετά το 2020

Κάμερες έξω από τη ΒουλήEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νίκος Τσακμάκης, δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι μετά το 2020, στο φάσμα θα χωρούν πέντε με έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς θα πρέπει να δοθεί χώρος στην κινητή τηλεφωνία και τις νέες τεχνολογίες. Τόσο ο κ. Τσακμάκης όσο και αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νίκος Παπαουλάκης τόνισαν ότι αρμόδιο για τον διαγωνισμό είναι το ΕΣΡ.
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων του 2015 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο Δημήτρης Τσαμάκης υποστήριξε ότι με βάση την παρούσα τεχνολογία, μετά το 2020, όταν και θα παραχωρηθεί μέρος του ψηφιακού φάσματος στην κινητή τηλεφωνία για το 5G, χωράνε 5 με 6 κανάλια υψηλής ευκρίνειας.
Εξήγησε ότι το υπάρχον φάσμα επέτρεπε 8-10 κανάλια, αλλά μετά το 2020, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποχρεωτική μείωση του φάσματος, λόγω του «μερίσματος 2», το οποίο θα φύγει από την ψηφιακή εκπομπή, θα πάει στην κινητή τηλεφωνία και θα δημοπρατηθεί σε περίπου 3 χρόνια.
Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, έπειτα από αίτημα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και των βουλευτών, της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη, και της Ένωσης Κεντρώων Μάριου Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ Δ. Τσαμάκη όσο και με τον αντιπρόεδρο, Ν. Παπαουλάκη, υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ ΕΕΤΤ και υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Επίσης διευκρίνισαν ότι η ΕΕΤΤ δεν έχει καμία ευθύνη η αρμοδιότητα για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και για τη διαγωνιστική διαδικασία η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη: «αρμόδιο είναι το ΕΣΡ».
Όπως είπε ο Δ. Τσακμάκης, η απόφαση του ΣτΕ για το ποιος θα κάνει τη διαγωνιστική διαδικασία «είναι σαφής. Το ΕΣΡ είναι αρμόδιο. Το ΕΣΡ μας απηύθυνε ερωτήματα τεχνικής φύσεως όπως για το πόσοι σταθμοί χωράνε στο φάσμα, και στείλαμε πλήρης απαντήσεις με ουδετερότητα.
»Εμείς κάναμε αναγωγή ανά πολυπλέκτη, και εκεί σταματάμε. Δεν έχουμε ευθύνη, ούτε μας πέφτει λόγος για το πόσες άδειες θα αποκτηθούν. Σε δύο επιστολές μας απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που έθεσε το ΕΣΡ. Τ
»Τι θα γίνει μετά με το “μέρισμα 2”, είναι πολιτική απόφαση. Η απομείωση του φάσματος σημαίνει και περιορισμό χωρητικότητας».
Εξήγησε επίσης ότι τόσο η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε μείωση του διαθέσιμου φάσματος για εκπομπή προγράμματος -το λεγόμενο «μέρισμα 2», ώστε ένα μέρος του να δοθεί στην κινητή τηλεφωνία για νέες τεχνολογίες.
Πρόκειται για διαδικασία σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Επίσης, ο Δ. Τσαμάκης υπογράμμισε ότι η ευθύνη για το «ψηφιακό μέρισμα 2» δεν ανήκει στην ΕΕΤΤ αλλά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που μαζί με την ομάδα επιστημόνων που έχει συγκροτήσει, και δύο από τα έξι στελέχη της προέρχονται από την ΕΕΤΤ, θα ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις.
Όταν ρωτήθηκε από τον Γιάννη Τραγάκη «αν επιμένει στην ίδια άποψη που είχε εκφράσει παλαιότερα για την δυνατότητα χορήγησης 10 τηλεοπτικών αδειών πανελλήνιας συχνότητας», αλλά και το κ. Γεωργιάδη, «πόσα κανάλια χωράει το φάσμα και αν ενστερνίζεται την άποψη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικών, για τη δυνατότητα μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών», ο κ. Τσαμάκης απάντησε:
«Όταν έγινε η συζήτηση για τις άδειες δεν ήμουν υποχρεωμένος να ξέρω για το μέρισμα. Όταν κουβέντιασα με επιστήμονες κατάλαβα ότι υπάρχει περιορισμός στο εύρος των συχνοτήτων λόγω του δεύτερου μερίσματος. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το μέρισμα, να δούμε τι θα πάρουμε, και το ΕΣΡ θα αποφασίσει για την χωρητικότητα.
»Το τι τεχνολογία θα επιλέξουμε, αν επιλέξουμε την υπάρχουσα ή άλλη, το υπουργείο είναι αρμόδιο. Είναι πολιτικό και όχι τεχνικό το θέμα να μείνουμε με την ίδια τεχνολογία ή να την αλλάξουμε. Τότε είχα πει ότι πάμε για 6-7 διαύλους με ασφάλεια και μπορεί να κάνει προκήρυξη με πέντε διαύλους».
Και συμπλήρωσε:
«Με αυτά τα σημερινά δεδομένα και με κάποια σχετική ασφάλεια μπορούμε να πάμε για 6 συχνότητες και με επισφάλεια μπορούμε να πετύχουμε και 8, αλλά αυτό θα το ξέρουμε το 2018. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, να δώσουμε εμείς νούμερα.
»Αν το πω είναι σαν να κάνω πολιτική. Συμβουλές δίνουμε εμείς, τα ξέρει ο υπουργός όπως και το ΕΣΡ. Εμείς είπαμε ποια είναι η τεχνική δυνατότητα και με τι τεχνολογία από εκεί και πέρα είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων αν πάμε σε άλλη τεχνολογία με μεγάλη επιβάρυνση».
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ν. Παπαουλάκης υποστήριξε ότι με την αξιοποίηση και εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα να αυξηθούν από 9 μέχρι και 18.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ είπε ότι εάν η Ελλάδα διαπραγματευτεί μπορεί να μεγαλώσει το φάσμα της, διεκδικώντας περισσότερους πολυπλέκτες, καθώς και ότι με μια απλή και εύκολη αλλαγή της τεχνολογίας χωρίς επιβάρυνση για τους πολίτες, όπως για παράδειγμα με ένα υβρίδιο σημερινής τεχνολογίας «Τ» και της αναβαθμισμένης «Τ2», η δυνατότητα ανεβαίνει στην ταυτόχρονη μετάδοση 12 επιπλέον σταθμών.
Όπως εξήγησε αργότερα μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα έχει 8 πολυπλέκτες και με την ισχύουσα τεχνολογία, την «τεχνολογία Τ», χωράνε 3 κανάλια standard definition και 3 κανάλια high definition ταυτόχρονα.
Με βάση αυτό, όπως είπε, ακόμη και με τη σημερινή τεχνολογία και υπολογίζοντας μόνο 5 πολυπλέκτες, χωράνε τουλάχιστον 9 τηλεοπτικοί σταθμοί πέραν των κρατικών καναλιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ