Μετά την πείνα και τον εμφύλιο, ήρθε και η χολέρα

Νεκροί του εμφυλίου στην ΥεμένηΤα δεινά του εμφυλίου πολλαπλασιάζονται για τους αμάχους στην Υεμένη | AP Photo/Hani Mohammed, File
Περισσότερα από 200 κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, λόγω μολυσμένου νερού και κακών συνθηκών υγιεινής, συνέπεια του εμφυλίου πολέμου που σπαράσσει τη χώρα. Μόλις λίγες ημέρες πριν, έγινε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού.
Η χολέρα είναι ένας από τους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στην Υεμένη, ωστόσο γρήγορη εξάπλωση της επιδημίας ενδέχεται να προσθέσει μια νέα διάσταση στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη χώρα.
«Τις τελευταίες ημέρες δεχθήκαμε περισσότερους από 200 ασθενείς με χολέρα», δήλωσε νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Τζουμχούρι στη Σανάα, ενώ «δύο ασθενείς υπέκυψαν διότι ήταν σε κακή κατάσταση και έφτασαν εδώ πολύ αργά», πρόσθεσε.
Μόνο το Σάββατο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται το υπουργείο Υγείας της Υεμένης, καταγράφηκαν δέκα θάνατοι από χολέρα σε όλη τη χώρα.
Ένας τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο Khabar, μετέδωσε ότι το Σάββατο καταγράφηκαν 10 θάνατοι σε όλη την Υεμένη, επικαλούμενος πληροφορίες του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της χώρας.
Ειδικότερα, υπάρχουν τρεις επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Σανάα, τρεις ακόμη στην επαρχία Ιμπ και τέσσερις στη Χοντέιντα.
Η Υεμένη, στην οποία είναι σε εξέλιξη εμφύλιο πόλεμος ήδη από το 2015, είναι αντιμέτωπη με επιδημία χολέρας από τα μέσα Οκτωβρίου 2016.
Έκτοτε υπάρχουν αναφορές για 23.506 πιθανά κρούσματα της ασθένειας, εκ των οποίων τα 108 ήταν θανατηφόρα.
Εξαιτίας του πολέμου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ενώ 7,4 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
Επίσης, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια παιδιά είναι υποσιτισμένα και περίπου 462.000 κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τη Unicef.
• Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ