Ανταγωνισμός


 EUROKINISSI/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Λέμε κι εμείς ότι κάνουμε σάτιρα. Κουραφέξαλα. Πάσχουμε και πασχίζουμε κάθε μέρα να βάλουμε σε μια σειρά τις λέξεις μπας και καυτηριάσουμε τα τεκταινόμενα στην πολιτική και κοινωνική ζωή και ποιο το αποτέλεσμα; Δυστροπούν οι συριζαίοι επειδή αναδεικνύουμε τα χάλια της πρωτοδεύτερη φορά Αριστεράς, η κριτική είναι απολαυστική μόνον όταν απευθύνεται στους αντιπάλους μας, σε κανέναν δεν αρέσει να τα ακούει χύμα και τσουβαλάτα, οι επιτελείς της εφημερίδας μάς αλλάζουν σελίδα κι άντε να εξηγείς στους αναγνώστες τα αυτονόητα.
Οτι μετέωροι ξεκινήσαμε, μετέωροι πορευόμαστε και μετέωροι θα παραμείνουμε εσαεί, που λέει ο λόγος. Δεν επελέγη τυχαία το προσωνύμιο άλλωστε. Μόνη παρηγοριά τα ενθαρρυντικά λόγια που ακούμε πού και πού από ευγενικούς αναγνώστες. Ας είναι. Ακουγα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Πεκίνο για τη σωτήρια συνεργασία με τους Κινέζους στο λιμάνι του Πειραιά, για διεύρυνσή της με νέες επενδύσεις και, ενθυμούμενος τα παχιά, παλιά του ταξίματα, σκεφτόμουν ότι μπροστά του δεν πιάνουμε μπάζα, δεν κερδίζουμε χαρτωσιά.
Γνήσιος σατιρικός καλλιτέχνης. Ανασύρω στη μνήμη δεκάρικο που εκφώνησε στο επίμαχο επίνειο τον Μάιο του 2014: Ο Πειραιάς βρίσκεται στο επίκεντρο της μνημονιακής λαίλαπας, το βλέπετε στα κλειστά μαγαζιά, στην ανεργία, στη Ζώνη, στους νέους που βρίσκονται σε αδιέξοδο, στις γειτονιές που ερημώνουν, στα έργα που δεν γίνονται, στους δήμους που δοκιμάζονται, στο λιμάνι, που έγινε ακόμα περισσότερο λιμάνι της αγωνίας από τη στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν να το βγάλουν ολοκληρωτικά στο σφυρί και γίνεται έτσι ολόκληρη η πόλη πόλη της αγωνίας, αφού η ζωή, η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, η κουλτούρα της ταυτίζονται με το λιμάνι από τα αρχαία χρόνια.
Ιδιοφυείς κουβέντες. Αντιγράφω έτερον απόσπασμα από την ίδια ομιλία, το οποίο στρέφεται εναντίον των Σαμαροβενιζέλων: Αυτούς, έτσι όπως τους βλέπω, δεν πρόκειται να ξεκουνήσουν απ’ τις καρέκλες της εξουσίας τους με τίποτα, όσο κι αν η λαϊκή κατακραυγή κουρελιάζει την όποια νομιμοποίησή τους. Απόδειξη το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζουν στη Βουλή, που το εμφάνισαν μάλιστα σαν οδηγό απελευθέρωσης από τα μνημόνια, ενώ δεν είναι τίποτ’ άλλο από οδηγός βαθύτερης υποδούλωσης γιατί χτίζει νέα τείχη, επιβάλλει νέα δεινά και επιφέρει νέες πληγές στην κοινωνία και τη χώρα.
Αντιλαμβάνονται όλοι ότι το πολυνομοσχέδιο είναι ο οδικός χάρτης της εμβάθυνσης του Μνημονίου, της εμβάθυνσης της λιτότητας, της φτώχειας, της βαρβαρότητας. Γιατί προβλέπει νέες περικοπές δαπανών, νέες αυξήσεις φόρων, νέες μειώσεις μισθών, νέες μειώσεις συντάξεων, προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπει διάλυση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών. Και ξέρετε, όταν λέμε για ιδιωτικοποιήσεις, μιλάμε για ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας. Ρίξ’ τα ΘΑλέξη. Λέμε κι εμείς ότι γράφουμε σάτιρα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)