Ανησυχητική αύξηση θανάτων από Αλτσχάιμερ

Η «γυμναστική» του νου καθυστερεί το Αλτσχάιμερ
Προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από την αύξηση κατά 54,5% των θανάτων που αποδίδονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, στο χρονικό διάστημα από το 1999 μέχρι το 2014, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση πως αναμένεται περαιτέρω αύξηση, με βάση τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Αυτή τη στιγμή η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η έκτη σημαντικότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, καθώς το 3,6% του συνόλου των θανάτων αποδίδονται στη συγκεκριμένη νόσο. Αποτελεί τη βασική αιτία άνοιας στις ΗΠΑ και πλήττει 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, με τους ασθενείς να χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να σκέφτονται και να αυτοεξυπηρετούνται.
Όπως αναφέρει σχετική έκθεση Αμερικανών επιστημόνων, μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο πεθαίνουν στα σπίτια τους και όχι σε νοσοκομεία ή κλινικές, τη στιγμή που ο αριθμός των πολιτών των ΗΠΑ από 65 ετών και πάνω που πάσχουν από Αλτσχάιμερ αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί φθάνοντας τα 13,8 εκατομμύρια περί το 2050.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την έκθεση ερευνητών των CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) και του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Τζόρτζια (GSU), το 2014 από τη νόσο Αλτσχάιμερ πέθαναν στις ΗΠΑ 93.541 άνθρωποι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 54,5% από το 1999. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ποσοστό των ανθρώπων που απεβίωσαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ενώ νοσηλεύονταν σε κάποιου είδους ιατρικές εγκαταστάσεις μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον, στο 6,6% το 2014, από 14,7% το 1999.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούσαν από Αλτσχάιμερ και πέθαναν στο σπίτι αυξήθηκε στο 24,9% το 2014, από 13,9% το 1999.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ