Χουζούρι αβύσσου

ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ και με τους ποιητές. Οι στίχοι της «έρχονται απ’ την αιωνιότητα και πρυτανεύουν στου πόνου τα δευτερόλεπτα». Είναι σημερινοί, πά’ να πει, άκρως επίκαιροι. Ισως γι’ αυτό η δεύτερη συλλογή της τιτλοφορείται «Πράξεις ποιητικού περιεχομένου» (εκδόσεις τυπωθείτο, λάλον ύδωρ), κατά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μέσω των οποίων το απρόσωπο πολιτικό προσωπικό της χώρας μάς βυθίζει στην άβυσσο χρόνια τώρα. «Το χουζούρι της αβύσσου να το φοβάσαι φιλήσυχε» προειδοποιεί η Νάντια Γαβαλά. «Η αδιαφορία ζυμώνει το ψωμί της εξαθλίωσης» συνεχίζει. Ιδού μια πρώτη γεύση των ποιημάτων της:
ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟ ΙΑΜΑ [...] Είμαστε οι περιπλανώμενοι Αλήτες,/ που μας προσάγουν σε αρχές χωρίς αρχές,/ αντεξουσιαστές,/ θεριακλήδες ληγμένων χημικών/ ποτισμένοι απόφαση και riopan/ με τη γλώσσα μετέωρη πάνω/ από την πατρίδα της Εξέγερσης/ να στοιχειοθετεί την καταδίκη της καταδίκης.// Με το νυστέρι της απείθειας/ θα ξεκοιλιάσουμε την ηττοπάθεια// Θα ευωδιάσει το απρόβλεπτο/ πάνω απ’ τα ζεστά έντερα του κατεστημένου
ΑΦΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ [...] Αφελείς ακροβάτες/ ξεσφίγγουν τα κρόσσια της στέρησης από απελπισμένους λαιμούς// –φθαρμένες κλωστές/ δεμένες στις προεξοχές του Απίθανου/ ρωμαλέα ύλη διάσωσης–// απεγκλωβίζουν τους ραγιάδες/ από τις τρώγλες της ανημπόριας// Αφελείς και ακροβάτες/ σαλτάρουν από τα μεταφυσικά σκοινιά μυριοπόθητης παιδικότητας/ σε αρμαθιές διάπυρων ειωθότων// Τάχα να ’ναι πραγματικότητα;/ Τι είναι πραγματικότητα;
ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Εφαγα όλη την ψίχα της αποστροφής/ από το καρβέλι της συνύπαρξης/ Τώρα ανακαινίζω το οινόπνευμα του συκωτιού μου/ Κλείνω τους λογαριασμούς με τα παρατηρούμενα/ με ένα πλεόνασμα φρίκης// Τι πλαστικούρα η κακοήθεια!/ Σταματήστε την ανακύκλωση!
ΑΝΕΠΙΤΕΥΚΤΟ Οι απαντήσεις κατασπαράζουν τις εκδοχές/ Λαχανιασμένες συλλαβές γλιστρούν/ από το στόμα του κύκλου,/ ξεφεύγουν από τη νομοτέλεια της συναρμολόγησης/ Μια μπουκιά γράμματα/ επαναπατρισμένα στο άλεκτο/
κολυμπούν στην παύση της νύχτας// Εκεί που υπάρχει/ το αίμα/ η ζωή/ η μνήμη// Μακριά, στο απρόσιτο/ που φαντάστηκε/ το καθαρό./ χωρίς «συνεπώς»./ έξω από την πόρτα του ματιού/ αδειάζουν τον άνεμο στο βάραθρο των προοπτικών»
ΑΚΕΡΑΙΕΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ Μετά από πολλά λογικά επιχειρήματα/ που με παράδοξο τρόπο υποστήριζαν/ τον παραλογισμό των λογικών επιχειρημάτων/ πείσθηκε η σκέψη/ να απομακρυνθεί από την περιοχή της πραγματικότητας/ εγκαταλείποντας τις αλυσίδες της τάξης// Υστερα/ πασαλείφτηκε παράφορη ελευθερία/ και υπερασπίστηκε/ τις παράλογες, διαρκείς εξεγέρσεις της.
ΤΥΧΑΙΑ ΔΙΑΛΕΞΑ τίτλους που αρχίζουν όλοι από «άλφα»; Η συλλογή παρουσιάζεται απόψε στις 20.30 στο Παραδοσιακό Καφενείο «1968» στην Καλλιθέα (Ελευθερίου Βενιζέλου, τέως Θησέως 99). Για την ποίηση της Νάντιας Γαβαλά θα μιλήσει ο Κωστής Δανόπουλος, καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΕΑΠ, και η αφεντιά μου.
ΑΝ=ΑΝ Τι γίνεται/ ότ-Αν συμπίπτει η Αν-απνοή/ Με την Αν-υπαρξία;
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)