Παιχνίδια εντυπώσεων και πρωτοβουλίες Τσίπρα για το χρέος

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONNETI)
Με τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους να κορυφώνονται, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο και με τον Γάλλο πρόεδρο εκφράζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης για το φλέγον ζήτημα που απασχολεί την Αθήνα. Με δεδομένο πως το Eurogroup συνεδριάζει στις 15 Ιουνίου, το Μαξίμου αναζητεί ένα «καθαρό δρόμο» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά με τα δημοσιεύματα και τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας να προκαλούν αντιδράσεις και αντιπαράθεση.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα (29/05), με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.  

Συνάντηση Γιούνκερ-Σόιμπλε στο Βερολίνο την Τετάρτη

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  η οποία δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα συζητηθεί το ζήτημα του χρέους.
Η Μίνα Αντρέεβα, σε ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της συζήτησης, περιορίστηκε στο να πει πως «γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό» και πως αναμένεται να συζητήσουν γενικότερα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα.
«Θα είναι μία συζήτηση πιο ευρεία για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο», σημείωσε η κ. Αντρέεβα.

«Ο Σόιμπλε δεν θέλει χρεοκοπία»

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία αναφορικά με το χρέος σημειώνοντας ότι «Κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (σ.σ. της Ελλάδας), λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» και δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης.
Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού επισημαίνει ότι ενόψει το επόμενου Eurogroup «διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο διότι και πάλι διακυβεύονται τα πάντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας - τον Ιούλιο λήγει η προθεσμία αποπληρωμής δανείων ύψους επτά δισ. ευρώ».
Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής, όσο απειλητική κι αν φαίνεται η κατάσταση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι απρόσμενα αισιόδοξος.
«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί μια λύση. (Είμαι βέβαιος ότι ήδη εργάζεται για μια λύση, άσχετα με τα όσα δήλωσε στις 22 Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (σ.σ. θυμίζουμε ότι ο Σόιμπλε είχε δηλώσει «πραγματικά απογοητευμένος» μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης).
Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, ο κ. Τσακαλώτος επιμένει ότι όλοι μπορούν συμφωνήσουν έως τις 15 Ιουνίου τόσο για εκταμίευση χρημάτων όσο και για μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την τωρινή πρόταση, εμείς εκπληρώσαμε το καθήκον μας και σχολιάζει ότι «η μπάλα» είναι τώρα στο «γήπεδο» των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.

Ελπίζει σε λύση στο Eurogroup ο Μοσκοβισί

Από την πλευρά του ο Επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα του για τελική συμφωνία στις 15 Ιουνίου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Π. Μοσκοβισίαναφέρθηκε στα πάνω από 140 «φιλόδοξα» προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, και τόνισε ότι βρισκόμαστε στο «σωστό δρόμο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πριν επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να επιλυθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να παίξει το ρόλο της ως ειλικρινής διαμεσολαβητής, προκειμένου να υπάρξει μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί.
Όσον αφορά το πότε θα βγει η Ελλάδα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τις θετικές επιδόσεις της χώρας, σε δημοσιονομικό επίπεδο, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει υπερβεί τους στόχους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η «θετική απόδοση» θα συνεχιστεί και του χρόνου. «Αυτά είναι καλά νέα», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται σχετικά με το δημοσιονομικό δρόμο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, κάτι το οποίο θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο περασμένο Eurogroup σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η τελική συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί στο επόμενο Eurogorup της 15ης Ιουνίου.

Τα σενάρια της Bild και η διάψευση









Προβολή εικόνας στο Twitter
Η Bild, η δόση και η διάψευση
Τσακαλώτος: Διαστρέβλωσαν τα όσα είπαhttp://www.efsyn.gr/arthro/i-
bild-
i-dosi-kai-i-diapseysi 

Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ