Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

  • Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρομοκρατία
  • Σημείωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ
  • Αναφέρθηκε στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση 
  • Να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, ζήτησε ο κ. Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στο περιθώριο του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής αρχηγών κρατών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ζήτησε να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και παράλληλα ζήτησε να συνδέει – σε ισότιμη βάση – τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του Οργανισμού, πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατά την έναρξη της τοποθέτησης του, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον βρετανικό λαό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σημείωσε πως συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.
Επίσης είπε ότι θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είπε στηρίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και πρόσθεσε ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρούμε ότι τα μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε σήμερα θα συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η τρομοκρατία δεν εκπορεύεται από μία μόνο χώρα, μία μόνο θρησκεία ή ακόμη και από μία μόνον ομάδα, αλλά από δίκτυα τα οποία διαχέονται σε όλη την υφήλιο από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά σε Νότο, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων.
Και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του ρόλου της Συμμαχίας στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας πρέπει να εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Υπογράμμισε πάντως πως επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό και να δίνει την εντύπωση «σύγχρονης σταυροφορίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή των τρομοκρατικών δικτύωναπαιτείται αποφασιστικότητα, αλλά και η βούληση να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία είχαν επιπτώσεις τόσο στη συλλογική μας ασφάλεια, όσο και στη διεθνή εικόνα της Δύσης. Απαιτείται προσήλωση στην υπόθεση του Αφγανιστάν. Απαιτούνται πρακτικές αποφάσεις, όπως η πρόσφατα ληφθείσα για τη συγκρότηση του περιφερειακού κέντρου για το Νότο αλλά και δράσεις με άλλους διεθνείς δρώντες.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημείωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, χωρίς αποκλεισμούς έναντι του συνόλου των κρατών-μελών και υποστήριξε την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει ουσιαστικό και δραστήριο ρόλο.
Αναφερθείς στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, το οποίο χαρακτήρισε απότοκο της ρευστότητας και της έντασης στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης και παρά τις όποιες δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε θετικά. Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μας έχει βοηθήσει, έχει δώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσει υπό τη σημερινή της μορφή τόνισε ο πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις σχέσεις με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τη διττή προσέγγιση: της συλλογικής άμυνας και αποτροπής, αλλά και του απαραίτητου διαλόγου, προκειμένου να αποφεύγονται παρανοήσεις, εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)