Οι Ανίκητοι Νικημένοι του Βαρουφάκη

Το νέο βιβλίο του Γιάνη ΒαρουφάκηΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν μπορείς να γράψεις για ένα βιβλίο εάν δεν το έχεις τουλάχιστον φυλλομετρήσει, άρα η όποια κριτική διαβάζεις γι’ αυτό οφείλει να μην επηρεάζει. Εκπλήσσει, όμως, εντυπωσιάζει θα έλεγα, η κριτική παρουσίαση εκ μέρους του Βρετανού δημοσιογράφου Πολ Μέισον στον Guardian του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room» (στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει αρχές καλοκαιριού με τίτλο «Ανίκητοι Νικημένοι»). Ο γνωστός δημοσιογράφος δεν φείδεται επαίνων -σχεδόν τους εξαντλεί, αφού το αποκαλεί «ένα από τα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών»!
Και ακόμη: «Δίνει μία από τις πιο ακριβείς και λεπτομερείς περιγραφές της σύγχρονης εξουσίας, που γράφτηκε ποτέ»!
Και να υπερβάλλει ο Βρετανός, έχει ήδη προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον για την απόκτηση και ανάγνωσή του. Για πόσα ελληνικά βιβλία έχουν γραφεί τέτοιοι ύμνοι; Ούτε για τα βιβλία του Κονδύλη, του Καστοριάδη, του Παπαϊωάννου, του Πουλαντζά έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιοι διθύραμβοι (εξαιρουμένων προφανώς των αριστουργημάτων της αρχαιοελληνικής γραμματείας).
Η κυκλοφορία του βιβλίου αναμένεται, με ταραχή, θα έλεγε κανείς, αφού είναι γνωστό πόσες αντιπάθειες έχει ο Ελληνας καθηγητής τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας, πόσοι χυδαία τον αποκαλούσαν Μπαρουφάκη (εκ του μπαρούφες) και πόσοι αμφισβητούν (;) τις γνώσεις του ή αρνούνται το κύρος του στην επιστημονική κοινότητα. Πολλοί εκ των αρνητών του, βεβαίως, έχουν περισσότερο ενοχληθεί από τη συμπεριφορά του (ελαφρά υπεροψία ή και αλαζονεία) και τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις (άτακτες, «αντικαθεστωτικές», «αναρχικές», επιμελώς ατημέλητες και λοιπά - ακριβά γούστα).
Αμα δεν σου αρέσει το μέρος, δεν συμπαθείς και το όλον· τι να κάνουμε, τα έχει αυτά η δημόσια ζωή, τα υπομένουν εκόντες-άκοντες όσοι παρελαύνουν στη Βουλή και στην τηλοψία. Σύντομα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη σημαντικότητα του νέου πονήματος του πρώην υπουργού της νυν κυβέρνησης και είτε να προβληματιστούμε είτε να διασκεδάσουμε με τις αντιδράσεις και τα δηλητήρια που είναι βέβαιο ότι θα χυθούν άφθονα στην πολιτική και πνευματική αρένα.
Εχει, όμως, ενδιαφέρον και μια άλλη πτυχή: η εκτίμηση του δημοσιογράφου για τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού. Λέει, δηλαδή, πως «η αλλαγή πλεύσης του Αλέξη Τσίπρα -μετά το δημοψήφισμα- ήταν σωστή. Και επιχειρηματολογεί: «Για τον Τσίπρα, το να μείνει στην εξουσία ως ασπίδα απέναντι στη λιτότητα, ήταν προτιμότερο από το να παραδώσει την εξουσία πίσω, σε ένα τσούρμο πολιτικών μαφιόζων, που υποστηρίζονται από μια μαφία πλουσιόπαιδων που γαβγίζουν».
Αψογη προσέγγιση· ούτε οι ίδιοι οι κυβερνώντες να μίλαγαν. Τα ενοχλητικά (συνθηκολόγηση άνευ όρων, απώλεια αξιοπρέπειας, απεμπόληση ιδεολογιών, κυβιστήσεις και άλλα) ουδόλως θίγονται· ε, να μη χαλάσει η ηρωική στάση της Αριστεράς απέναντι στο τσούρμο των πολιτικών μαφιόζων και τη μαφία των πλουσιόπαιδων, που υλακτούν μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την τροφή τους. Βέβαια· άλλο να σε μαστιγώνουν δεξιοί μαφιόζοι και άλλο αριστεροί «σύντροφοι». Εχει μια διαφορά, πώς να το κάνουμε.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ