Ολοήμερα σχολεία σε όλη τη χώρα

Αλέξης ΤσίπραςΕπίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 9 Μαΐου 2017 |EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Επέκταση του ολοήμερου δημοτικού σε όλα τα σχολεία προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Το μέτρο θα αφορά τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία. Στο προγραμματισμό, εντάσσονται 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.
«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας σε ορίζοντα τριετίας.

              

Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδιασμού είναι:

  • Η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου
  • Η αναβάθμιση του Λυκείου
  • Η ομαλοποίηση της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ενίσχυση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης για ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Την χαρακτήρισε μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.
Θέτοντας το βασικό πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, σημειώσει πως: είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας.
Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, όπως είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολικά γεύματα, ανέφερε ότι αυτά θα επεκταθούν σε διπλάσιο αριθμό σχολείων.
Σχετικά με τα προσφυγόπουλα και τη εκπαίδευσή τους, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε ήδη 115 σχολεία και 300 τάξεις που λειτουργούν για πάνω από 5.000 προσφυγόπουλα που πηγαίνουν καθημερινά στο σχολειό.
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ακόμη ότι από το Σεπτέμβρη θα έχουμε συνολικά 600 τάξεις υποδοχής προσφύγων σε Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας.  

Ουσιαστική διευθέτηση του χρέους

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο τέλος της συνέντευξη Τύπου σε θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία.
«Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ουσιαστική διευθέτηση του χρέους και αυτή αφορά τη ρητή υποχρέωση των εταίρων μας γιατί εμείς έχουμε βγει από το κάδρο, η μπάλα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Πρόσθεσε πως γίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και θα γίνονται έως τις 22 Μαΐου στο Eurogroup.
Δήλωσε παράλληλα βέβαιος ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, προσθέτοντας πως είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ