«Παιχνίδια» με την ποσοτική χαλάρωση

Συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την προσεχή Τετάρτη | EUROKINISSI
Ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος για εξεύρεση συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έως τις 15 Ιουνίου. Η Αθήνα επιχειρεί να «ανοίξει δρόμους» με στόχο να κλείσει η συμφωνία στο ερχόμενο Eurogroup ωστόσο όλα κινούνται σε ρυθμούς Βερολίνου που εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόσταση από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Άγνωστο τι θα γίνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Eurogroup ή Σύνοδος Κορυφής

«Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας.
Ερωτηθείς για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup, είτε στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την Προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

«Στοχεύουμε στην καθαρή λύση»

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ερωτηθείς ο ίδιος «πόσο πιθανόν είναι να πάρουμε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE);», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτήν την καθαρή λύση» ανέφερε «ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».

Οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές

Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, προέβησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προς τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ευρωζώνης με τους οποίους συναντήθηκαν τη Δευτέρα.  

Αναμένει η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, τα δικά του μηνύματα στέλνει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η ΕΚΤ αναμένει τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα προκειμένου να... προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αναφέροντας πως η ΕΚΤ και το Διοικητικό Συμβούλιό της χρειάζονται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να το αξιολογήσουν με απόλυτη ανεξαρτησία.
Πρόσθεσε πως αναμένει μία πλήρη συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς, όπως είπε, στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής ορισμός των μέτρων για το χρέος.
Σημείωσε ακόμα ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη γιατί χρειάζεται η δική μας ανεξάρτητη αξιολόγηση βάσει και των αντίξοων σεναρίων».  
Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «εάν και όταν» επεκταθεί το QE και στην Ελλάδα θα υπάρχει επιλεξιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το πρόγραμμα.

Έκθεση βιωσιμότητας

Για «νέους σκληρούς όρους προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση (QE)» έκανε λόγο ο Νότης Μαριάς.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, «αυτό προκύπτει από σχετική απάντηση του κεντρικού τραπεζίτη σε ερώτηση του προέδρου του κόμματος "Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος" στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στην εκπνοή του Μαΐου

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στη Φρανκφούρτη.
Στο συνέδριο θα είναι ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ -με βάση το πρόγραμμα- θα συμμετέχουν επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (από τον ESM).
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ