Χωρίς συμφωνία παρά τα σκληρά μέτρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πιερ ΜοσκοβισίAP Photo
Δίχως να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για την ελάφρυνση του χρέους αλλά ακόμα και για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Αν και αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της, έχει ψηφίσει σκληρά μέτρα και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, εντούτοις οι εταίροι περιορίστηκαν στο να... εκφράσουν την αισιοδοξία τους πως το ελληνικό ζήτημα θα κλείσει στο επόμενο Eurogroup -που θα λάβει χώρα στις 15 Ιουνίου- υπό την προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 
Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν πως έγινε βαθιά και ουσιαστική συζήτηση και πώς βρίσκονται στις τελευταίες λεπτομέρειες. Δήλωσαν, επίσης, πως οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, απέφυγαν να αναφερθούν συγκεκριμένα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν (και... απορρίφθηκαν), καθώς και στην αβυσσαλέα απόσταση που φέρεται να χωρίζει την Ευρώπη με το ΔΝΤ, η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φάνηκε για ακόμα μία φορά, ήταν η έντονη επιθυμία των Ευρωπαίων να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό που αποφασίστηκε ήταν αφενός πως μέχρι το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και στη συνέχεια να μείνει προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας (έχοντας έλλειμμα κάτω από 3%). 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχτηκε ότι ήταν «δύσκολες οι συζητήσεις για το θέμα τους χρέους». Διαμήνυσε ότι είναι «καθήκον του ΔΝΤ και των μελών της ευρωζώνης να γεφυρώσουν το χάσμα. Αποφασίστηκε να γίνει άλλη μία προσπάθεια για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα απομείωσης του χρέους». Η κυβέρνηση προσδοκά πλέον ότι «θα έχουμε συμφωνία τον Ιούνιο. Οπωσδήποτε θα πάρουμε τη δόση τον Ιούνιο», όπως ανέφερε.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου χρειάζεται «μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, τον Ιούνιο» και «να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν το καλοκαίρι».
«Κάναμε τεράστια πρόοδο σήμερα. Πολύ μεγάλη δουλειά έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δεσμεύονται να συνεχίσουν έτσι», ανέφερε αρχικά. «Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση. Εάν υπήρξε τέτοια συμφωνία, θα είχαμε μία συζήτηση για το χρέος». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σήμερα μελετήσαμε το θέμα, αλλά επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις... Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος». 
Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ είναι εντυπωσιασμένο από τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα περιμένει την τελική συζήτηση τον Ιούνιο πριν πάρει απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνική πρόγραμμα. Σε συνεχείς ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το ποιος αρνήθηκε σήμερα να υποχωρήσει προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Σχολίασε απλώς ότι θα πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν. Ωστόσο, σε άλλο σημείο, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε με νόημα πως το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν. 
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας της ευρωζώνης, Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα σκληρά μέτρα, τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο».
«Είχαμε διεξοδικές συζητήσεις για το χρέος, αναλυτικές και εν τω βάθει. Τώρα θέλουμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου... Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι των προαπαιτούμενων για το χρέος. Είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες» ανάφερε μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις», θυμίζοντας πως «υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από την Ελλάδα για τον Ιούλιο». 
«Δεν είχαμε απόλυτη συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης χρέους» είπε επίσης ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «το 2012 η Ελλάδα έλαβε μία ελάφρυνση για το χρέος. Εργαζόμαστε σε αυτή τη βάση».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ