Τρόμος και δάκρυα στο Μάντσεστερ

Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ«Προσευχηθείτε για το Μάντσεστερ» γράφει το ταμπλό σε κεντρικό σημείο της πόλης | AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ένας 22χρονος Βρετανός, λιβυκής καταγωγής φαίνεται ότι είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Manchester Arena, μόλις τελείωσε η συναυλία της ποπ τραγουδίστριας, Αριάνα Γκράντε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, κυρίως έφηβοι και συνοδοί τους. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 8χρονο κορίτσι, τρίτης γενιάς Αγγλοκύπρια. Στην επίθεση τραυματίστηκαν 59 άτομα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 12 παιδιά, και σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Την ευθύνη της επίθεσης έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθωθεί να βρεθεί η διασύνδεση του δράστη, Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, με την τζιχαντιστική οργάνωση.
Διαβάστε ΕΔΩ την live ενημέρωση από την efsyn.gr, η οποία κατέγραψε ζωντανά όλες τις εξελίξεις από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Στο ύψιστο σημείο το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής

Σύμφωνα με τις τελευταίες έκτακτες ανακοινώσεις από την Τερέζα Μέι το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στην χώρα αυξήθηκε στο ύψιστο σημείο. Αυτό, πρακτικά σημαίνει, ότι οι βρετανικές αρχές εκτιμούν πως ενδέχεται να υπάρχει ορατή απειλή και για νέα επίθεση στη Βρετανία.
Η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι στρατιώτες, οι οποίοι θα είναι υπό τις οδηγίες αξιωματικών της αστυνομίας, θα αναλάβουν ένοπλες περιπολίες σε κεντρικά σημεία της χώρας.
Παράλληλα, η Τερέζα Μέι, εκτίμησε ότι η επίθεση πιθανότατα να πραγματοποιήθηκε από «μια μεγαλύτερο ομάδα ανθρώπων».

Ποιος είναι ο Αμπέντι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας, τόσο από τις βρετανικές αρχές όσο και από τις αμερικανικές, που συνεισφέρουν στις έρευνες, ο Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι γεννήθηκε το 1994 στο Μάντσεστερ, από Λίβυους γονείς που πήγαν στη Βρετανία για να ξεφύγουν από το καθεστώς Καντάφι.
Ήταν ο μικρότερος από τρία αδέλφια (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) και ο μεγαλύτερος αδελφός του είχε γεννηθεί στο Λονδίνο – μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έχει συλληφθεί ο αδελφός του.
Με τον αδελφό του Ισμαήλ ζούσαν μαζί στο Μάντσεστερ, στο διώροφο σπίτι της οδού Έλσμορ, όπου έγινε το απόγευμα της Τρίτης αστυνομική επιχείρηση, στην οποία βρέθηκαν εγχειρίδια σχετικά με βόμβες και εκρηκτικά.
Τρομοκρατική επίθεση στο ΜάντσεστερΑστυνομικός της Εγκληματολογικής μεταφέρει στοιχεία από το σπίτι του Σαλμάν Αμπέντι | Danny Lawson/PA via AP
Τα δύο αγόρια της οικογένειας στα προφίλ τους στο Facebook εμφανίζουν ως πατρίδα τους την Τρίπολη της Λιβύης.
Σύμφωνα με οικογενειακούς φίλους, η οικογένεια ήταν βαθιά θρησκευόμενη και επέστρεψε στη Λιβύη, αφήνοντας πίσω τα δύο αγόρια.
Όπως πληροφορούν οι αμερικανικές αρχές, ο Σαλμάν Αμπέντι έχει ιστορικό συμμετοχής σε συμμορίες, ενώ ριζοσπαστικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Επίθεση που «αλλάζει το παιχνίδι»

Ενώ ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα θύματα της επίθεσης, οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους ώστε να διαπιστώσουν αν ο δράστης της επίθεσης είχε συνεργούς ή αν έχει δράσει μόνο του.
Στη διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθη ένας 23χρονος άνδρας (ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η ταυτότητά του), ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές.
Η αστυνομία έδωσε στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία.
Ο Αμπέντι φέρεται να έχει ταξιδέψει στο Μάντσεστερ από το Λονδίνο πριν από την επίθεση με τρένο.
Επίσης, η αστυνομία έχει βίντεο του βομβιστή να μπαίνει στη Manchester Arena, όπου μετά το τέλος της συναυλίας ενεργοποίησε τη βόμβα.
Η βόμβα μεταφέρθηκε μέσα σε τσάντα και εκτιμάται ότι ήταν αυτοσχέδια και αρκετά «πρωτόγονη» (πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως να περιείχε ακόμη και βίδες και καρφιά), αλλά αρκετά σταθερή για να μεταφερθεί, να εκραγεί και να σκοτώσει. Είχε κατασκευαστεί στη Βρετανία.
Ο δράστης έφερε πάνω του την ταυτότητά του, από την οποία αναγνωρίστηκε μετά την επίθεση.
Τρομοκρατική επίθεση στο ΜάντσεστερΑυξημένα τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα | AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Ωστόσο, κατά την αστυνομία ακόμη δεν είναι σαφές αν ο δράστης κατασκεύασε μόνος του τη βόμβα ή αν είχε βοήθεια.
Για τη βρετανική αστυνομία, πρόκειται για επίθεση που έχει «συνταράξει» τις αρχές, διότι «αλλάζει το παιχνίδι», δεδομένου ότι επιτυχημένη βομβιστική επίθεση στη Βρετανία έχει να συμβεί από το 2005.

Μέτρα ασφαλείας

Εκτός από τις έρευνες της αστυνομίας, παράλληλα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα, ενώ όπως ανακοινώθηκε αναβάλλεται η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου «μέχρι νεωτέρας».
Επίσης, ο σταθμός του τρένου «Βικτόρια», που βρίσκεται δίπλα στο Manchester Arena, θα παραμείνει κλειστός, έως ότου εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους επιβάτες.
Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις θα σταλούν στα γήπεδα του Ουέμπλεϊ και Τουίκεναμ, ενώ ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και σε όλες τις εκδηλώσεις, αθλητικές ή μη, που έχουν προγραμματιστεί στην πόλη.
Images from today's (23 May 2017) vigil in Manchester's Albert
Square. https://goo.gl/QjbCok 

Επίσης, αστυνομικοί περιπολούν τα τζαμιά του Μάντσεστερ για την πρόληψη πιθανών επιθέσεων αντεκδίκησης.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Τερέζα Μέι συγκάλεσε για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα το υπουργικό συμβούλιο Άμυνας, που φέρει το όνομα «Κόμπρα», για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Εκδηλώσεις μνήμης

Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων διοργανώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, με επίκεντρο το ίδιο το Μάντσεστερ, όπου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Άλμπερτ, στο κέντρο της πόλης.
Τρομοκρατική επίθεση στο ΜάντσεστερΑπό την εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων στην πλατεία Άλμπερτ | AP Photo/Emilio Morenatti
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τους απλούς πολίτες και πολλοί επώνυμοι, ηθοποιοί, αθλητές και άλλοι, καθώς και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ωστόσο, η εκδήλωση στην πόλη του Μπέρμιγχαμ διακόπηκε πρόωρα, διότι εμφανίστηκε ένας άνδρας με μεγάλο μαχαίρι και μπαστούνι του μπέιζμπολ, ο οποίος τελικά συνελήφθη.

Συλλυπητήρια

Από όλο τον κόσμο έχουν φτάσει συλλυπητήρια και δηλώσεις συμπαράστασης από πολιτικούς ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιτάλος πρωθυπουργός Παόλο Τζεντιλόνι και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, αλλά και τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Επίσης, κατά πάγια συνήθεια μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις, κτίρια σε μεγάλες πόλεις του κόσμου φωτίζονται με τα χρώματα της βρετανικής σημαίας.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ