Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Κρας τεστ για Μέρκελ και Σουλτς

Άνγκελα Μέρκελ - Μάρτιν ΣουλτςΟι δύο αντίπαλοι | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Οι περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν αποτελούν τεστ για τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου, που είναι αισιόδοξοι την ώρα που η απειλή των Σοσιαλδημοκρατικών υπό την προεδρία του Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να έχει ανασχεθεί.
Πέντε μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι του συγκεκριμένου κρατιδίου, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας, ψηφίζουν σήμερα το περιφερειακό τους κοινοβούλιο. Μέχρι τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) είχε ψηφίσει το 42,5%.
Μπορεί η αγροτική αυτή περιοχή να εκπροσωπεί λιγότερο από το 3% του πληθυσμού της Γερμανίας, αλλά το αποτέλεσμα παρακολουθείται στενά καθώς πρόκειται για την προτελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, όπου η Μέρκελ διεκδικεί τέταρτη θητεία.
Από το 2012 στο κρατίδιο αυτό πρώτη δύναμη είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα όμως με την τελευταία δημοσκόπηση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, το SPD φαίνεται να συγκεντρώνει το 29% των ψήφων, έναντι 32% για το CDU της Μέρκελ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, μια ήττα του SPD θα σηματοδοτήσει «μια στροφή» για τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Θα είναι η πρώτη φορά από το 2005 οπότε η Μέρκελ ανέλαβε την καγκελαρία, που το CDU θα καταφέρει να κερδίσει ένα από τα πολλά κρατίδια που έχασε το διάστημα αυτό». 
Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για ένα πλήγμα για το SPD, το οποίο ήλπιζε ότι θα καταφέρει να κερδίσει τους Συντηρητικούς με την ανάληψη της προεδρίας του στις αρχές του έτους από τον φιλοευρωπαίο Μάρτιν Σουλτς.
Νεοεισερχόμενος στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ο Σουλτς αρχικά κατάφερε να δώσει σημαντική ώθηση στο κόμμα του, που μέχρι τότε εμφανιζόταν στο 20% της πρόθεσης ψήφου. Έκτοτε το SPD έχει κερδίσει ως και 15 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον εμφανίζεται πολύ κοντά στο CDU.
Όμως η «Σουλτσομανία», που οφειλόταν και στο αριστερό του πρόγραμμα, έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες: το SPD έχασε τις περιφερειακές εκλογές στο Σάαρ στα τέλη Μαρτίου και σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το περιοδικό Strern και ο τηλεοπτικός σταθμός RTL, στις δημοσκοπήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές φαίνεται να κερδίζει 28%, έναντι 36% το CDU.
Μετά το Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν το επόμενο τεστ θα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σοσιαλδημοκράτες, με τις εκλογές στις 14 Μαΐου στο παραδοσιακό τους προπύργιο τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. Πρόκειται για το πιο πολυπληθές κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο ελέγχει το SPD χωρίς διακοπή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Γνωρίζοντας το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, η Μέρκελ μετέβη στο κρατίδιο για να στηρίξει τον 43χρονο υποψήφιο του CDU Ντάνιελ Γκίντερ. Το ίδιο έπραξε και ο Σουλτς που επισκέφθηκε το Κίελο και το Λίμπεκ για να στηρίξει τον 53χρονο Τόστεν Άλμπιγκ.
Σε αυτό το κρατίδιο που συνορεύει με τη Δανία και τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μεταφορών κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία, ο τρέχων συνασπισμός του SPD με τους Πράσινους και το κόμμα της δανέζικης μειονότητας SSW φαίνεται να απειλείται. Διότι, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι οικολόγοι βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται.
Μείωση σημειώνουν και τα ποσοστά του ευρωσκεπικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ίσως να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το απαραίτητο 5% για να εισέλθει στα περιφερειακά κοινοβούλια του Σλέσβιγκ- Χόλσταϊν και της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου