«Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών»


ΕUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Με αυτή τη φράση σχολίασε ο πρωθυπουργός το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα και τώρα είναι η σειρά των δανειστών να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους. Χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση η ψηφοφορία, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση.
Εξερχόμενος από το Κοινοβούλιο, μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας (σ.σ. 18/05/17) η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού.
Πλέον, η ελληνική πλευρά στρέφει το ενδιαφέρον της στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένοντας την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τη διευθέτηση του θέματος του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Χωρίς διαρροές η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Τα νέα, επώδυνα μέτρα, ψήφισαν επί της αρχής «ναι» 153 βουλευτές. «Όχι» 128. Απουσίαζαν από τη συνεδρίαση 19 βουλευτές.
Την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.
Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές ενώ ο πρώην Χρυσαυγίτης και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, καταψήφισε.
Παρών δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου για τις διατάξεις του άρθρου 56 που ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει τη κυβέρνηση.
Διαβάστε ΕΔΩ την live ενημέρωση από την efsyn.gr για όλα όσα έγιναν χθες εντός και εκτός Βουλής

Με δυσκολίες, αλλά ανοίγει ο δρόμος

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο έχει δυσκολίες, προσθέτοντας, όμως, ότι ανοίγει και τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. 
Επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία, δηλαδή εάν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Τον Μάη του 19, όχι μόνο δεν θα έχουμε 4ο μνημόνιο όπως λέει σήμερα η Ν.Δ., αλλά θα διανύουμε ήδη σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων» δήλωσε χαρακτηριστικά και κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «αυτοεγκλωβισμένο».

«Ψηφίστε και παραιτηθείτε»

Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα επιμένοντας στην καταστροφολογία και κάνοντας λόγο για «εφιάλτη ως αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης».
Κάλεσε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και να παραιτηθεί.

Αποδοκιμασία από την αντιπολίτευση

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων ηγετών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί («Η καταδίκη του ελληνικού λαού θα πέσει πολύ βαριά στις πλάτες σας. Και αν νομίζετε ότι ο λαός θα σας στηρίξει, ιδού η Ρόδος, παραιτηθείτε. Αλλά δεν τολμάτε»), ενώ κατήγγειλε το γεγονός πως αναγκάστηκε να μιλήσει μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων. 
Για «μνημόνιο στην 4η» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι πληρώνει «τα σπασμένα» της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά «για αυτή την πολιτική είναι συνένοχοι όλοι τους: και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας και ο ΣΕΒ και το κουαρτέτο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε για το πολυνομοσχέδιο πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα μας σήμερα έπειτα από 3 μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια σε αντίθεση με άλλες χώρες. «Γιατί η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα μνημόνια; Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έμειναν μόνο 3 χρόνια στα μνημόνια. Στην Ελλάδα τα μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα» ανέφερε.
Στη δήλωση πως θα ο ίδιος θα υπέβαλε την παραίτησή του εάν ήταν πρωθυπουργός και του ζητούσαν να πάρει προκαταβολικά μέτρα, προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, από το βήμα της Βουλής. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει περάσει 7 χρόνια άκαρπης λιτότητας, ενώ -την ίδια στιγμή- η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ