Νίκη-ανάχωμα στην ακροδεξιά

Σε ηλικία μόλις 39 ετών ο Εμ. Μακρόν εκλέχθηκε ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας |AP Photo

Ο κεντρώος ευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, πέτυχε μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, και εξελέγη ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών στις 00:49 (ώρα Ελλάδας), ο Μακρόν λάμβανε 65,52% (ή 19.844.019 ψήφους) έναντι 34,48% ή 10.442.429 ψήφους για τη Μαρίν Λεπέν.
Η αποχή ανερχόταν στο 24,82%, τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 2.934.724 και τα άκυρα 1.043.397.

Emmanuel Macron est élu président de la République
http://www.liberation.fr
Αργά το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου, υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.
Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος δεν απευθύνθηκε μόνο σ' αυτούς αλλά και στους υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν, σημειώνοντας ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που εξέφρασαν.
«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους, περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου», είπε και πρόσθεσε ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.
Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα για τον Μακρόν.
Ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο από τα πέντε συνδικάτα έχει προγραμματίσει διαδήλωση σήμερα (Δευτέρα 8 Μαΐου) για να σηματοδοτηθεί η αρχή της προεδρίας του, ενώ οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών.
Ο Μακρόν θα πρέπει να εξασφαλίσει αυξημένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να «περάσει» το πρόγραμμά του την ώρα που, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, μόνο το 39% των Γάλλων θέλουν ο νέος πρόεδρος να έχει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Από την άλλη μεριά, η ηχηρή ήττα της Λεπέν έφερε... εσωκομματική γκρίνια.
Αφού συνεχάρη τον αντίπαλό της, η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε ιστορικά τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της και έδωσε ραντεβού στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η ήττα της κατέστησε σαφές πως το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να κάνει μια επανεκκίνηση και ο υπαρχηγός του, Φλοριάν Φιλιπό, είπε πως το κόμμα θα πρέπει να αλλάξει ονομασία, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Μαριόν Λεπέν (βουλευτής και ανιψιά της Μαρίν) όσο και του ιδρυτή του FN, Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Στις πρώτες του δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν τόνισε ότι «με την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια η χώρα μας μαζικά αρνήθηκε την άκρα δεξιά. Η Μαρίν Λεπέν ήρθε τρίτη σε αυτόν τον β' γύρο. Οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να είναι μια θετική επιλογή, μια επιλογή για ένα κοινό μέλλον».
Και κάλεσε «όλους εκείνους που θέλουν να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές την Ανυπότακτη Γαλλία», εκτιμώντας πως η Γαλλία «δεν είναι καταδικασμένη [να ανήκει] ούτε στους πλούσιους ούτε στους μνησίκακους».
«Ζητώ από τα 7 εκατ. ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν γύρω από το πρόγραμμά μας -στο οποίο εγώ ήμουν ο υποψήφιος- να κινητοποιηθούν και να παραμείνουν ενωμένοι είτε ψήφισαν υπέρ είτε κατά τού κ. Μακρόν. Ενωθείτε, μην εγκαταλείπετε τίποτα. Τη 18η Ιουνίου η αντίστασή μας μπορεί να κερδίσει τη μάχη κι εγώ θα δουλέψω μαζί σας με όλες μου τις δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μελανσόν.
«Το πρόγραμμα του νέου μοναρχικού στιλ προέδρου είναι γνωστό ήδη. Είναι ένας πόλεμος εναντίον του γαλλικού κοινωνικού συστήματος και οικολογική ανευθυνότητα», κατέληξε.
Όπως ήταν φυσικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Μακρόν ανακουφισμένοι.
Το Βερολίνο έκανε λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είχε «πολύ θερμή» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον διάδοχο του Ολάντ, στην πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη.
«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικων ειδήσεων» έστειλε μέσω twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση (επίσης στο twitter) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέδωσε συγχαρητήρια ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη νίκη Μακρόν ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία των δύο θα είναι στενή προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς.
• To live του efsyn.gr για τον β' γύρο των γαλλικών εκλογών
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ