Ενστάσεις και εντάσεις στην «πρώτη» του πολυνομοσχεδίου

ΒουλήΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής εισήχθη τη Δευτέρα προς συζήτηση το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, τα αντίμετρα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πανδαιμόνιο στην αίθουσα μετά την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια. Το βράδυ της Πέμπτης η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
«Αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση που έχει αρχίσει για το χρέος και ευελπιστούμε τη Δευτέρα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα και για το χρέος. Νομίζω όλοι κατανοούμε τον χαρακτηρισμό. Να σας θυμίσω ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εισήχθησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίθεση Αχτσιόγλου στη Νέα Δημοκρατία

«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια αλλά που θα οδηγήσει στο τέλος του προγράμματος επιτροπείας και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου.
Η κ. Αχτσιόγλου, αναγνώρισε ότι στο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχουν και δυσμενείς όροι, που είναι όμως, όπως είπε, αποτέλεσμα τόσο των αρνητικών συσχετισμών και των δογματικών αντιλήψεων που επικρατούν στην ΕΕ και οι οποίοι φρόντισαν να ενισχύσουν μια αδιέξοδη πολιτική, όσο και ενός παλαιού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που εφάρμοσε αποτυχημένες πολιτικές.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, τονίζοντας ότι ενώ «κραύγαζε πως η κυβέρνηση καθυστερούσε να κλείσει την Αξιολόγηση, μιλούσε για ιδεοληψίες και ζητούσε να κλείσει με το όποιο κόστος, τώρα που βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, οι κραυγές της συνεχίζονται μιλώντας για καταστροφική συμφωνία».
Η υπουργός, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για το εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα, τονίζοντας ότι «πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με την αγορά εργασίας» και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι με 11 νόμους και 2 υπουργικές αποφάσεις έδωσαν την χαριστική βολή διαλύοντας και την αγορά εργασίας και το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε.
Αναφερόμενη στα εργασιακά, μίλησε για επαναρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.

Ενστάσεις 

«Χαίρομαι που παραδέχεστε ότι φέρνετε ένα ακόμη μνημόνιο, το τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης και τόνισε ότι αν παραδοθεί η έκθεση το βράδυ της Τρίτης, για ένα νομοσχέδιο 940 σελίδες, δεν είναι δυνατό να τύχει διεξοδικής συζήτησης και μελέτης από τους βουλευτές.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι «αυτό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο τα τελευταία χρόνια και η εξαίρεση έχει γίνει κανόνας, με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μετά από μια ατέρμονη διαπραγμάτευση οδήγησε σε ένα νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δεν θα μπορέσει να μάθει ο ελληνικός λαός». Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική ομάδα που να μη θίγεται από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

«Ναι» σε αντίμετρα λένε από το Ποτάμι

«Όσα θετικά υπάρχουν στο νομοσχέδιο θα τα στηρίξουμε "ακομπλεξάριστα"», δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με τους πολίτες.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «αποτυχημένη» τη διαπραγμάτευση και «επικοινωνιακά» τα αντίμετρα, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναξιοπιστία, παλαιοκομματικές πρακτικές και κουτοπονηριές», τονίζοντας πως η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως γιουρούσι στο κράτος, κάτι που έμαθε από τους προηγούμενους και το οποίο συνεχίζει».

Ε.Κ.: «Πολυετή θηλειά λιτότητας χωρίς ίχνος ανάπτυξης»

Την απορία της «πώς η κυβέρνηση έχει τόσο θράσος να παρουσιάζει ως μέτρα που μας βγάζουν από το μνημόνιο, μέτρα που αποτελούν πολυετή θηλειά λιτότητας χωρίς ίχνος ανάπτυξης», εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων αναφερόμενη στο πακέτο μέτρων που κατατέθηκε στη Βουλή.
Στην ίδια ανακοίνωση, η Ένωση Κεντρώων κάνει γνωστό ότι θα τα αναλύσει όλα αυτά στη Βουλή και σημειώνει: «Όμως, ό,τι και να πούμε εκεί, το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτά που κάνει».

KKE: «Στάχτη στα μάτια τα αντίμετρα»

«Η κυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό, συνεχίζει αταλάντευτα την αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική της και εργάζεται για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε: «Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το τέταρτο μνημόνιο, είναι ένα θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, λαϊκές οικογένειες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, που πατάει πάνω στα προηγούμενα μνημόνια».
Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέτρα είναι μόνιμα και ήρθαν για να σημαδέψουν τα λαϊκά στρώματα».
Ειδικά για τις συντάξεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι συνεχίζει και ολοκληρώνεται το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», με νέες μειώσεις που συνιστούν τη χαριστική βολή για τους συνταξιούχους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια τα αντίμετρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει αναδιανομή της φτώχειας.
«Μέσα από τα αντιλαϊκά μέτρα θα προκύψει το ματωμένο πλεόνασμα», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για ψευδοεπιδοματική πολιτική και πολιτική των συσσιτίων.
Όσον αφορά το επιχείρημα ότι μετά την ψήφιση αυτών των μέτρων ανοίγει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, ο κ. Καραθανασόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει ως πότε η εργατική τάξη πρέπει να πληρώνει για ένα χρέος, για το οποίο δεν ευθύνεται, την ίδια ώρα που θα λαμβάνονται μέτρα ώστε να δοθεί ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και να δημιουργηθεί νέο πεδίο για την κερδοφορίας τους.
Αναφέρθηκε, όμως, και στη ΝΔ, για την οποία είπε ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, διότι η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της.

Τη συνεδρίαση στιγμάτισε η τραμπούκικη επίθεση Κασιδιάρη στον Δένδια

Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ