Αντί για δίαιτα, τι να αλλάξουμε στον τρόπο που τρώμε για να χάσουμε κιλά




Λίγο πριν βγούμε στις παραλίες ξεκινάει η εποχή της δίαιτας… Όπου κι αν στρέψουμε το κεφάλι μας ακούμε για απώλεια βάρους, για το πώς να χάσουμε περιττά κιλά, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να γινόμαστε εμμονικοί με το φαγητό και το βάρος. 
Μήπως αντί για δίαιτα μπορούμε απλά να αλλάξουμε τον τρόπο που τρώμε για να έχουμε το επιθυμητό βάρος; Όπως εξηγεί στο praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε από τη νοοτροπία της δίαιτας στον «τρόπο που τρώμε»:
Βρίσκουμε ποια είναι η σωστή ποσότητα υδατανθράκων για εμάς
Η ιδέα της μείωσης των υδατανθράκων βασίζεται στο να καταλάβετε ποια ποσότητα υδατανθράκων είναι ιδανική για τον καθένα. Είναι αυτή που μας δίνει την καλύτερη δυνατή ενέργεια, την πιο χαμηλή πείνα, το χαμηλότερο βιώσιμο βάρος και την πιο σταθερή γλυκόζη στο αίμα. Η ιδανική ποσότητα υδατανθράκων είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Μόλις το βρούμε και διαπιστώσουμε πόσο καλά νιώθουμε όταν τρώμε τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων για το σώμα μας (και πόσο χάλια όταν τρώμε την λάθος ποσότητα), θα μας είναι πιο εύκολο να το προσεγγίσουμε ως «τρόπο διατροφής» και όχι ως «δίαιτα».
Κάνουμε την υγεία μας προτεραιότητα
Αν είχαμε δυσανεξία στη γλουτένη, θα μαθαίναμε να ζούμε χωρίς αυτήν. Στα εστιατόρια, θα συνηθίζαμε να αγνοούμε το ψωμί, θα ζητούσαμε να μη μας βάλουν κρουτόν, δεν θα παραγγέλναμε ζυμαρικά κ.λπ. Φυσικά και θα ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά τελικά θα ήταν απλά «ο τρόπος διατροφής μας». Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να τρώμε για να είμαστε υγιείς. Υπάρχουν αρκετά θέματα υγείας που μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε τον τρόπο διατροφής μας, μόνιμα.
Μετατρέπουμε τις αγαπημένες μας συνταγές, σε χαμηλών υδατανθράκων
Αν η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή σας φαίνεται πολύ λιτή, τότε καλό είναι να βάλετε λίγο ενδιαφέρον, τροποποιώντας πολλές από τις αγαπημένες σας συνταγές σε χαμηλών υδατανθράκων.
Βρίσκουμε λίγους απλούς κανόνες που θα ακολουθούμε
Οι κανόνες είναι πολύ χρήσιμοι όταν επιλέγουμε τι θα φάμε. Όχι μόνο απλοποιούν τις επιλογές τροφίμων, αλλά όσο περνάει ο καιρός μπορεί να γίνουν μέρος της διατροφικής μας ταυτότητας. Οι καλύτεροι κανόνες είναι αυτοί που φτιάχνουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας, που έχουν νόημα για εμάς.
Χρήσιμες οδηγίες
– Αντιμετωπίζουμε τη ζάχαρη ως εθιστική ουσία
– Άμυλο = Ζάχαρη
– Τρώμε πολλά μη αμυλούχα λαχανικά
– Εξισορροπούμε τα γεύματα με τον κανόνα «Πρωτεΐνη, Λίπος, Φυτικές ίνες»
– Θέτουμε λίγους και απλούς κανόνες
– Μαθαίνουμε τεχνικές απλής μαγειρικής
Δεν χρειάζεται να γίνουμε σεφ, αλλά με απλές τεχνικές μαγειρικής πολλά νόστιμα γεύματα μπορούν να παρασκευαστούν μέσα σε λίγα λεπτά.
Βγάζουμε από το λεξιλόγιο μας τους όρους «παρασπονδία» και «χάλασα τη δίαιτα»
Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα! Ακόμα και όταν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες γίνει απλά ο «τρόπος που τρώμε», μπορώ συνειδητά μια φορά στο τόσο να φάω μια νορμάλ ποσότητα από το αγαπημένο μου πλούσιο σε υδατάνθρακες τρόφιμο και να εξακολουθώ να είμαι στο πλαίσιο της διατροφής μου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ