Οι ρωσικές επαφές του Ντόναλντ Τραμπ

Συνάντηση του Ντόναλντ τραμπ με τον Ρώσο υπ. Εξ. Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι ΚίσλιακΣυνάντηση στο Οβάλ Γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο υπ.Εξ. Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ | Russian Foreign Ministry Photo via AP
Μπαράζ αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων μέσα σε δυο 24ωρα έχουν προκαλέσει νέα πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον γύρω από τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με το Κρεμλίνο.
Τη Δευτέρα η Washington Post αποκάλυψε ότι ο Τραμπ μοιράστηκε «ευαίσθητες διαβαθμισμένες πληροφορίες» με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Και ένα 24ωρο αργότερα οι New York Times αποκάλυψαν πως ο πρόεδρος επιδίωξε να «θάψει» τις έρευνες του FBI για τις σχέσεις του πρώην σύμβουλου του εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τη Μόσχα. 
Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα των NYT, ο Τραμπ σε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο ζήτησε από τον απολυθέντα πλέον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα για τον Φλιν, σύμφωνα με υπόμνημα που έγραψε τότε ο ίδιος ο Κόμεϊ προσπαθώντας να καταγράψει τις επαφές του με τον Τραμπ και το οποίο στη συνέχεια κοινοποίησε σε άλλους ανώτατους αξιωματούχους του FBI.
«Ελπίζω να μπορέσεις να το σταματήσεις αυτό. Είναι καλός άνθρωπος. Ελπίζω να το σταματήσεις» φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Κόμεϊ, παρεμβαίνοντας έτσι στην έρευνα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τις επαφές που είχε ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, μεταξύ άλλων με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κισλιάκ.
Βέβαια, απρόθυμα στη συνέχεια ο Τραμπ αναγκάστηκε να απολύσει τον Φλιν, 24 ημέρες μετά τον διορισμό του, όταν έγινε γνωστό ότι ο απόστρατος στρατηγός είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς σχετικά με τις συζητήσεις που είχε κάνει με τους Ρώσους.  
Όπως αναφέρει στο δικό του υπόμνημα, ο Κόμεϊ δέχτηκε μεν την άποψη του Τραμπ ότι ο Φλιν είναι «καλός άνθρωπος», αλλά αρνήθηκε να σταματήσει την έρευνα. 
Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση διαψεύδοντας την πληροφορία, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έγινε «συζήτηση» μεταξύ του Τραμπ και του Κόμεϊ.
«Παρότι ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι ο στρατηγός Φλιν είναι ένας έντιμος άνθρωπος που υπηρέτησε και προστάτευσε την πατρίδα του», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο πρόεδρος ποτέ δεν ζήτησε από τον κ. Κόμεϊ ή από οποιονδήποτε άλλον να σταματήσει οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τον στρατηγό Φλιν.... Αυτή δεν είναι μια αληθινή ή ακριβής απεικόνιση της συζήτησης μεταξύ του προέδρου και του κ. Κόμεϊ»
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Η διοχέτευση «διαβαθμισμένων πληροφοριών»

Ένα 24ωρο νωρίτερα η Washington Post είχε ρίξει την πρώτη βόμβα: ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ, αποκάλυψε «ευαίσθητες διαβαθμισμένες πληροφορίες» στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα.
Το περιεχόμενο αυτών των πληροφοριών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορούσε σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων που καταστρώνει το Ισλαμικό κράτος, τα οποία ήταν γνωστά στις ΗΠΑ και σε λίγους στενούς συμμάχους τους. 
«Ως πρόεδρος ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία (σε μια προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο), πράγμα που είχα το απόλυτο δικαίωμα να κάνω, δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των πτήσεων. Ανθρωπιστικοί οι λόγοι συν το ότι θέλω η Ρωσία να επιταχύνει τον αγώνα της κατά του Isis και της τρομοκρατίας» ήταν η απάντηση του Τραμπ, ως συνήθως μέσω Twiiter, και έτσι ξέσπασε η θύελλα. 
As President I wanted to share with Russia (at an openly
scheduled W.H. meeting) which I have the absolute right to do,
facts pertaining....

...to terrorism and airline flight safety. Humanitarian reasons,
 plus I want Russia to greatly step up their fight against ISIS &
 terrorism.
Πράγματι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αποχαρακτηρίζει και να μοιράζεται διαβαθμισμένες πληροφορίες όταν το αποφασίζει, αν και στο σύντομο μήνυμά του ο Τραμπ δεν αποσαφήνιζε εάν οι πληροφορίες που μετέφερε στους Ρώσους επισκέπτες του ήταν πράγματι διαβαθμισμένες ή όχι. 
Ωστόσο αυτό το tweet έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κάθετες διαψεύσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου όταν η Washington Post δημοσίευσε το ρεπορτάζ της το βράδυ της Δευτέρας.
Ένας από αυτούς ήταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, HR McMaster, που αρχικά δήλωσε ότι το δημοσίευμα ήταν ψευδές.
Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, πρόσφερε μια άλλη, πιο αόριστη εκδοχή.
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η υπόθεση του ρεπορτάζ είναι λάθος- ότι δηλαδή ο πρόεδρος είχε μια συζήτηση που ήταν ανάρμοστη ή που προκάλεσε οποιοδήποτε πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια», υποστήριξε ο McMaster, συμπληρώνοντας ότι η πραγματική απειλή προέρχεται από από τις διαρροές στον Τύπο.
Αρνήθηκε ωστόσο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν ο Τραμπ πράγματι μοιράστηκε διαβαθμισμένες πληροφορίες με τον Λαβρόφ και τον Κισλιάκ, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που έκανε ο πρόεδρος ήταν «το σωστό στο πλαίσιο μιας συζήτησης».  
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έμμεσα επιβεβαίωσε, όμως, ότι ο πρόεδρος κατονόμασε στους Ρώσους την πόλη της Συρίας όπου έγινε η συλλογή των πληροφοριών, καθώς και το γεγονός ότι στη συνέχεια ο σύμβουλος του προέδρου για θέματα αντιτρομοκρατίας, Τομ Μπόσερτ, θεώρησε ότι πρέπει να ενημερώσει τις υπηρεσίες πληροφοριών για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του Τραμπ και των Ρώσων διπλωματών.
Η υπόθεση -συνέχεια των ανοιχτών ερευνών σχετικά με τις επαφές του περιβάλλοντος Τραμπ με τη Μόσχα- προκάλεσε νέα αναταραχή για το εάν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.
Από τη Ρωσία το σχόλιο ήταν στο ύφος Τραμπ· η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε μέσω Facebook ότι το δημοσίευμα της Washington Post ήταν «άλλη μια ψεύτικη είδηση» και συμβούλευσε τον κόσμο να μη διαβάζει αμερικανικές εφημερίδες.

Έκθετες οι «πηγές»

Ο Λευκός Οίκος φροντίζει να τονίζει ότι δεν συζητήθηκαν ποτέ με τους Ρώσους ούτε οι πηγές, ούτε οι μέθοδοι συλλογής των πληροφοριών ούτε και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Ωστόσο η Washington Post ποτέ δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο στο ρεπορτάζ της.
Αυτό που έγραψε ήταν ότι ο Τραμπ μετέφερε στους Λαβρόφ και Κίσλιακ πληροφορίες για σχέδια χρήσης υπολογιστών σε αεροπλάνα, πληροφορίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή της «πηγής» τους και οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Ουάσινγκτον από σύμμαχο χώρα που δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της να μεταβιβαστούν στους Ρώσους.
Μια τέτοια κίνηση, λένε αναλυτές και διπλωμάτες, μπορεί να υπονομεύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους τους, γνώστες των τακτικών του Isis.
Διάφορα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σύμμαχος χώρα που διαβίβασε τις «ευαίσθητες πληροφορίες» στην Ουάσινγκτον ήταν το Ισραήλ, μια χώρα που ο Τραμπ θα επισκεφθεί τη Δευτέρα στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου ταξιδιού του στο εξωτερικό που αρχίζει την Παρασκευή από τη Σαουδική Αραβία.
Η Ισραηλινή πρεσβεία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αν και ο πρεσβευτής Ρον Ντέρμερ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «το Ισραήλ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις σχέσεις ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ και ανυπομονεί να συσφίξει τις σχέσεις υπό την προεδρία Τραμπ».
Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ πρόκειται σήμερα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, εν μέσω άλλη φημολογίας ότι οι πληροφορίες που διέρρευσε στους Ρώσους μπορεί να προέρχονται τελικά από τις ιορδανικές υπηρεσίες. 
«Η βασική πηγή των πληροφοριών για το τι σχεδιάζει ο Isis είναι μεταξύ άλλων Βρετανοί, Γάλλοι και Ισραηλινοί πράκτορες. Αλλά οι πιο καλές πηγές μέσα από τη Συρία φαίνεται ότι είναι οι Ιορδανοί», λέει στον Guardian ο δημοσιογράφος και συγγραφές Νταν Ραβίβ.
«Και όσον αφορά τους Ισραηλινούς θα πρέπει να απολαμβάνουν την ειρωνεία. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επί δεκαετίες υποψιάζονται ότι οι Ισραηλινοί ορισμένες φορές μοιράζονται πληροφορίες με τη Ρωσία -στο πλαίσιο σχετικών ανταλλαγών- και αυτός ήταν ο λόγος της απροθυμίας της CIA να μοιράζεται τα πάντα με τους Ισραηλινούς. Τώρα οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φαίνεται να ανησυχούν που ο ίδιος ο πρόεδρός τους μεταφέρει ευαίσθητες πληροφορίες στους Ρώσους»
Οι Ευρωπαίοι σίγουρα φαίνεται να ανησυχούν. Όπως είπε ο Γερμανός βουλευτής Burkhard Lischka στο Associated Press, «εάν αποδειχθεί αληθινή αυτή η ιστορία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβίβασε πληροφορίες για εσωτερικά θέματα, τότε αυτό θα είναι πολύ ανησυχητικό».
Αξιωματούχος, δε, από άλλη ευρωπαϊκή χώρα είπε στο πρακτορείο ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων η κυβέρνησή του μπορεί να σταματήσει να ανταλλάσσει πληροφορίες με την Ουάσινγκτον.  

Φίλια πυρά

«Δυστυχώς ο χρόνος που ξόδεψε ο πρόεδρος Τραμπ για να μοιραστεί πληροφορίες με τους Ρώσους ήταν χρόνος που δεν διέθεσε για να επικεντρωθεί στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασής της στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, τις λοιπές αποσταθεροποιητικές της δραστηριότητες στην Ευρώπη και τη σφαγή αθώων αμάχων και τη στόχευση νοσοκομείων στη Συρία» ήταν η πολύ αιχμηρή δήλωση του βετεράνου Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν. 
Όσο για τον γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο του Τραμπ να αναστρέψει επειγόντως την «κατηφόρα» που έχει πάρει.
«Ο Λευκός Οίκος πρέπει να κάνει κάτι για να ανακτήσει τον έλεγχο και την τάξη. Πρέπει να το κάνει» είπε. 

Ο... ρωσικός παράγοντας

Και το FBI και οι επιτροπές πληροφοριών Βουλής και Γερουσίας διεξάγουν διαφορετικές έρευνες στην πιθανότητα ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές προκειμένου να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Τραμπ.
Ως πρόεδρος πλέον ο Τραμπ συνεχίζει να υποβαθμίζει την απειλή που μπορεί να αποτελεί η Ρωσία για τις ΗΠΑ, έχοντας τα καλύτερα να πει για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Έχει απορρίψει τις έρευνες για τις πιθανές σχέσεις του με τη Μόσχα ως «ψευδείς ειδήσεις» παρότι αποδεδειγμένα πρώην στελέχη της εκστρατείας του διατηρούσαν σχέσεις με παράγοντες στη Ρωσία.
Ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο επειδή -όπως αποκαλύφθηκε- είχε μυστικές επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ στην Ουάσινγκτον με θέμα συζήτησης τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς υποχρεώθηκε εμμέσως με τη σειρά του να κρατήσει επισήμως αποστάσεις από την έρευνα του FBI μετά την αποκάλυψη της δικής του συνάντησης με τον Ρώσο πρεσβευτή Κίσλιακ.
Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, άλλοι δυο πρώην βοηθοί του Τραμπ, ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορντ και ο άτυπος σύμβουλος το Κάρτερ Πέιτζ, είχαν και αυτοί «δεσμούς» με τη Ρωσία και με άτομα φίλα προσκείμενα στο Κρεμλίνο. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ