Ποτέ δουλειά και ψώνια τις Κυριακές, υπάρχουν και οι ανθρώπινες ζωές

Διαμαρτυρία για την λειτουργία των καταστημάτων την ΚυριακήEUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας στον χώρο του εμπορίου, την οποία συμφώνησε, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση με τους δανειστές, στο πλαίσιο του νέου 4ου Μνημονίου, είναι ένα προκλητικό δώρο στις μεγάλες πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες και πολυκαταστήματα.
Το μέτρο αυτό οδηγεί σε σκανδαλώδη χαριστική μεταφορά του ήδη συρρικνωμένου εμπορικού τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους.
Είναι εργαλείο διάλυσης των τοπικών αγορών και ενίσχυσης ολιγοπωλιακών καταστάσεων.
Είναι, κυρίως, όπλο μαζικής οικονομικής καταστροφής για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν οικονομικά και λειτουργικά να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο και οδηγούνται σε μαζικά νέα λουκέτα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία.
Το μέτρο αυτό κάνει πιο άγριο τον εργασιακό μεσαίωνα, που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, ακόμη πιο ελαστικές και επισφαλείς τις κατεδαφισμένες από τα μνημόνια εργασιακές τους σχέσεις, αναστατώνει πλήρως την κοινωνική, προσωπική και οικογενειακή ζωή τους.
Οδηγεί στην καταστρατήγηση στην πράξη του 8ωρου και 5νθήμερου εργασίας, στην κατάργηση ακόμα περισσότερων θέσεων πλήρους εργασίας και στην αντικατάστασή τους με επισφαλείς θέσεις μερικής, έκτακτης και εκ περιτροπής εργασίας, που σε πολλές εμπορικές αλυσίδες καλύπτουν ήδη το 80% του προσωπικού τους.
Ο κίνδυνος επιβολής στους εμποροϋπαλλήλους ενός ρυθμού ζωής πολλαπλά εξαρτημένου από τις αποφάσεις των εργοδοτών τους είναι εμφανής, αφού δεν προβλέπεται καμία ρήτρα προστασίας τους.
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί τους πολίτες ως καταναλωτές, γιατί δεν τους λείπουν οι ώρες να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα που τους στέρησαν και τους στερούν οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές συνεχών μειώσεων μισθών, συντάξεων και λαϊκών εισοδημάτων καθώς και αύξησης της ανεργίας.
Αντίθετα, το μέτρο αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και για τους καταναλωτές. Θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων, λόγω των μονοπωλιακών καταστάσεων που θα διαμορφωθούν, και επομένως στην οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών εισοδημάτων.
Επίσης, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και συνεπώς του περιβάλλοντος στις μεγάλες πόλεις και τις Κυριακές.
Επομένως, είναι μέτρο εχθρικό για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την εργασία, αντιδραστικό, αναχρονιστικό και αντικοινωνικό, που μας γυρίζει 108 χρόνια πίσω (η Κυριακή-αργία θεσπίστηκε στη χώρα μας το 1909), και όχι εκσυγχρονιστικό, όπως προκλητικά το χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομίας.
Σύμφωνα μάλιστα με πολύ πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, έχει κηρυχτεί και αντισυνταγματικό.
Εάν οι υπόλοιποι, εκτός εμπορίου, εργαζόμενοι στηρίξουν αυτό το μέτρο ψωνίζοντας τις Κυριακές, θα δώσουν επιχειρήματα στις δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου να το επεκτείνουν σε ολόκληρη την οικονομία, δηλαδή και στους ίδιους.
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικρομεσαίοι έμποροι και επαγγελματίες έδωσαν μαζικό και αγωνιστικό «παρών» στις απεργιακές κινητοποιήσεις-συγκεντρώσεις και στο κλείσιμο καταστημάτων, που προκήρυξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους την Κυριακή 7 Μαΐου, με αίτημα τη μη κατάργηση της Κυριακής-αργίας.
Εστειλαν, έτσι, ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση, στη μνημονιακή αντιπολίτευση που στηρίζει αυτό το μέτρο και στους δανειστές.
Οι μνημονιακές πολιτικές μπορούν να ανατραπούν μόνο με συντονισμένους, ενωτικούς και μαζικούς αγώνες των εργαζομένων από κοινού με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, εμπόρους και αγρότες.
Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνεχιστούν, να κλιμακωθούν και να συμβάλουν στη μετατροπή της πανεργατικής απεργίας στις 17 Μαΐου σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των μνημονίων, νέων και παλιών.
Οι αγώνες αυτοί, για να υπάρξει θετική και ελπιδοφόρα διέξοδος, πρέπει να βρουν πολιτική έκφραση με τη συγκρότηση πολιτικού μετώπου από όλες, χωρίς εξαίρεση, τις αριστερές, δημοκρατικές, αντιμνημονιακές και πατριωτικές δυνάμεις με στόχο ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του λαού.
Ενα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με έξοδο από την ευρωζώνη και με αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης Ε.Ε.
*Μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ