Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

«Μαραθώνια» συνάντηση με τους θεσμούς – Στο Eurogroup η συζήτηση για τα πλεονάσματα


  • Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας
  • Στόχος η εξάλειψη διαφορών σε ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά
Σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ της Δευτέρας ήταν η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς οι πιστωτές επέστρεψαν καθαρογραμμένα τα κείμενα της συμφωνίας, το MOU (η ευρωπαϊκή πλευρά) και το MEFP (το ΔΝΤ).
Στόχος της συνάντησης είναι να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε 8 – 9 μεγάλης ή μικρότερης σημασίας ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αγορές των προϊόντων, το Δημόσιο κ.ά
Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμη διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, καθώς το θέμα αυτό συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, «υπάρχουν τέσσερις – πέντε φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν τέσσερις φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και τέσσερις-πέντε φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».
Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών ότι «υπάρχουν δύο – τρία σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω e-mails». Τα θέματα αυτά, αφορούν – όπως είπε – «στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κινητικότητα, στις αξιολογήσεις, στα πάντα».
Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου