Handelsblatt: Μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους προετοιμάζουν οι δανειστές


Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να εξαγοράσει το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ύψους 13 δισ. ευρώ, κάνοντας χρήση των αδιάθετων κονδυλίων του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι δανειστές της Ελλάδας, παράλληλα προετοιμάζουν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Κεντρικό στοιχείο αυτού του πακέτου είναι η ανταλλαγή χρέους (debt swap) κατά την οποία ο ΕSM, θα μπορούσε να εξαγοράσει το εναπομείναν χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ, από το 2019 και πέρα, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια που δεν χρειάστηκε τελικά η Ελλάδα από τη συμφωνία του 2015. Ο ESM επιπλέον θα μπορούσε να προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στην Αθήνα σημαντική ανακούφιση
Η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιτίθεται σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας. Το Βερολίνο βλέπει την πρόταση ως μια από τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι, όμως η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και δεν πρόκειται να ληφθεί πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Προς το παρόν, το Βερολίνο επιθυμεί να μετατοπιστεί το επίκεντρο της προσοχής στο τρέχον πακέτο μέτρων και στις προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες εξετάζουν να αποδώσουν στην Αθήνα τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ