Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Γερμανία – Έρευνα των Αρχών για φοροδιαφυγή ύψους 31,8 δισ.


  • «Καυτά» στοιχεία για φοροδιαφυγή στη Γερμανία
  • Το ύψος της αγγίζει τα 31,8 δισ. ευρώ
Τράπεζες και χρηματομεσίτες «άδειασαν» από τα γερμανικά ταμεία 31,8 δισ. ευρώ, μέσω των αμφιλεγόμενων συναλλαγών Cum-Cum και Cum-Ex, αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα της εφημερίδας του Αμβούργου «Die Zeit» και του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, που θα μεταδοθεί απόψε.
Οι συναλλαγές Cum-Cum επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας μετοχές σε μια (γερμανική εν προκειμένω) τράπεζα, και οι δεύτερες επιτρέπουν την επίτευξη ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος των μερισμάτων, δεδομένου ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο απ’ ό,τι τα μερίσματα.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» όπως λέει ο οικονομολόγος Κρίστοφ Σπένγκελ, οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα της «Die Zeit» και του ARD.
Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ υπολόγισε ιστορικά τη ζημιά από το 2001 και κατέληξε το συμπέρασμα ότι το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 31,8 δισ. ευρώ από φόρους, οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν. Συγκεκριμένα, από τις συναλλαγές Cum-Cum το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 24,6 δισ. ευρώ και από τις συναλλαγές Cum-Ex κατά 7,2 δισ.
Σημειώνεται πάντως ότι και οι δύο τύποι συναλλαγών έχουν εν τω μεταξύ απαγορευτεί στη Γερμανία, από το 2016 και το 2012 αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου