Ο κουκουλονόμος καταργήθηκε, οι ποινές μένουν;

Αίθουσα δικαστηρίουEUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών καλεί αύριο (Δευτέρα) στις 9 το πρωί, πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της 5ης Δεκεμβρίου του 2009 στα Εξάρχεια. Συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, μετά από πρωτόδικες καταδίκες για πλημμελήματα, με εξοντωτικές ποινές που έφταναν τα 5 και 6 χρόνια.
Οι αλληλέγγυοι-ες με ανακοίνωση τους, καταγγέλλουν την εμπαθή στάση της εισαγγελέα, καθώς εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων για όλα τα αδικήματα, ακόμα και γι'αυτά που έχουν παραγραφεί,  μετά την κατάργηση του κουκουλονόμου και άλλων διατάξεων. Το σκανδαλώδες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων, είναι ότι η εισαγγελέας απέρριψε την παραγραφή των αδικημάτων, επικαλούμενη απόφαση του Αρειου Πάγου την οποία ωστόσο... αρνείται να την κατονομάσει. 
Πρόκειται για συλλήψεις 11 νεαρών στην πλειονότητά τους ατόμων,  μετά από μαζικές προσαγωγές που έγιναν στα Εξάρχεια, τη νύχτα του πρώτου «μνημόσυνου» στο σημείο της δολοφονίας του 15άχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Οδό Μεσολογγίου. Σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων στην «Εφ.Συν.» πρόκειται για μια ιδιαίτερα προβληματική νομική διαδικασία, με μαρτυρικές καταθέσεις παρωδία, ενώπιον μιας εχθρικής και προκατειλημμένης  έδρας, με την εισαγγελέα να επιδεικνύει μεροληπτική στάση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μάρτυρες-αστυνομικοί της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ που φέρονται να έχουν κάνει τις συλλήψεις, απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν καν σε ποιο δρόμο έγιναν,  λέγοντας ότι «για πρώτη φορά και τελευταία βρέθηκαν στα Εξάρχεια» - μολονότι η μηχανοκίνητη ομάδα ΔΕΛΤΑ έδρασε κατεξοχήν στα Εξάρχεια. 
Διαβάστε περισσότερα στην αυριανή έντυπη έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» (φύλλο Δευτέρας, 19 Ιουνίου).
Ακολουθεί το κείμενο της πρωτοβουλίας που υπογράφεται από «Αλληλέγγυους-Αλληλέγγυες»:
ΚΟΥΚΟΥΛΟΝΟΜΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ... Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ; 
Δικάζεται τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στην οδό Λουκάρεως στην αίθουσα Δ2 στο ισόγειο, στις 9:00, σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για τα γεγονότα της 5ης Δεκεμβρίου 2009 . Πρωτόδικα οι ποινές που αποδόθηκαν για τα πλημμελήματα ήταν εξοντωτικές, πάνω από 5 χρόνια για τους περισσότερους  εκ των κατηγορούμενων, μιας και πρόκειται για την πρώτη δίκη στην οποία εφαρμόστηκε ο κουκουλονόμος. Για άλλη μια φορά όμως η δικαιοσύνη τους παριστάνει την κουφή... Ένώ τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και των καλυμμένων χαρακτηριστικών παραγράφονται, η εισαγγελέας απορρίπτει την παραγραφή τους επικαλούμενη απόφαση του Άρειου Πάγου, αρνούμενη βέβαια να αναφέρει για ποια απόφαση πρόκειται. Επιπλέον, παρά τις καταθέσεις παρωδία, γεμάτες αντιφάσεις των αστυνομικών, πρότεινε να κριθούν ένοχοι όπως πρωτοδίκως.
Ίσως όλα αυτά να είναι αναμενόμενα, όμως η αντιμετώπιση της έδρας και κυρίως της εισαγγελέα κυρίας Γκανέ απέναντι στους κατηγορούμενους αλλά και στους συνήγορους υπεράσπισης ήταν ιδιαιτέρως εχθρική, άκρως προσβλητική και απαξιωτική εξ αρχής. Μεροληπτούσε υπέρ  των μαρτύρων κατηγορίας και επενέβαινε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προτρέποντας αφ'ενός τους αστυνομικούς να μην απαντούν στις ερωτήσεις των δικηγόρων και αφ' εταίρου να επισπεφθεί η διαδικασία καλώντας τον επόμενο μάρτυρα πριν καν ολοκληρωθεί  η εξέταση από τους συνήγορους υπεράσπισης, του προηγούμενου.
Καλούμε όλους και όλες στις 19 Ιουνίου στις 9:00 στο Εφετείο - Λουκάρεως 14, ισόγειο – αίθουσα Δ2  - Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
Πηγή www.efsyn.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)