Τσίπρας: Η σημερινή Ευρώπη δεν εμπνέει και δεν ελκύει...

Ο Αλέξης ΤσίπραςΓ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti
Για μία Ευρώπη διαφορετική από τη σημερινή έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες. 
Μιλώντας σήμερα (Τετάρτη) το βράδυ, σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, «δεν εμπνέει και δεν ελκύει», τονίζοντας πως θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο ένα πλάνο μια Ευρώπης «που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της».
Ζητώντας τη συμμαχία «όλων των προοδευτικών δυνάμεων», ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης «πρέπει να είναι κοινή... και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά».

For us, democratization of the Eurozone means a new
beginning for Europe. And this new beginning it is now
more necessary than ever.
«Η Ευρώπη θα πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, όταν οι λαοί πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες όπως είναι τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης ΤσίπραςΓ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti
Επίσης, έστειλε μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες πως ορισμένοι ευρωπαϊκοί φορείς, όπως το Eurogroup «θα πρέπει να λειτουργούν περισσότερο δημοκρατικά». Και ο πρωθυπουργός εξήγησε τι σημαίνει δημοκρατία στη ζώνη του ευρώ:  
«Για εμάς εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού».
We need the participation of all democratic and progressive
forces which want to be part of the  struggle.
 
Αναφερόμενος στους σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλεύθερη συναίνεση. Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση. Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης».

Europe will take its fate into its own hands only when its peoples
take Europe into their own hands. 

«Μη αναστρέψιμο το σημείο εξόδου από μνημόνια»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς. Όπως είπε, μετά τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup, «το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η επιλογή μας ήταν από την αρχή να μη ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα... να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους».

Greece has reached the point of return to normality and growth.
The point where the exit from the Memorandum of austerity is
 visible.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η επιλογή μας ήταν από την αρχή να μη ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα... να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους».

Since January 2015, we defended the sacrifices of the Greek
people and particularly, of the poor, the low-income and the
 unemployed.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κύρια θέματα την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση, και το διεθνές εμπόριο. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής [οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Βρυξελλών (-1 ώρα από την Ελλάδα)]:
Πέμπτη, 22 Ιουνίου
  • 12:15-14:15, Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
  • 14:00-14:45, Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • 15:00-18:30, 1η συνεδρία εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • 19:00-22:30, Δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • 22:30-23:00, Συνεδρία εργασιών σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Άρθ. 50)
Παρασκευή, 23 Ιουνίου
  • 09:15-09:45, Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • 10:00-12:30, 2η συνεδρία εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου                                                                                                                                                 Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ