Νέα διαρροή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για το χρέος- Κάνει λόγο για νέο δάνειο


Το σενάριο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που μεταθέτει τις πληρωμές τόκων μέχρι το 2048 θα σήμαινε ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης θα λάβουν έως και 123 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όπως κάνει γνωστό το Reuters, μετά και τη διαρροή του γερμανικού υπουργείου στο Bloomberg.
Οι υπολογισμοί του υπουργείου, οι οποίοι αναφέρονται σε επιστολή προς βουλευτή του γερμανικού Κοινοβουλίου και την οποία δημοσιεύει το Reuters, εξετάζουν τα διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης όπως τα αποτυπώνει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
«Με μια τέτοια περίοδος χάριτος των επιτοκίων, θα αποτελούσε de facto νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο. «Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2048».
Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη … διαρροή του.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λέει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, παρά μόνο εάν διασφαλιστεί ότι το χρέος της θα είναι βιώσιμο.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη κατά μέσο όρο 1% ετησίως και ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% από το 2023  αφού προηγηθούν πέντε συναπτά έτη με πλεόνασμα στο 3,5%.
Η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους που λήγει τον Ιούλιο, αλλά η εκταμίευση εξαρτάται από την αξιολόγηση των δανειστών της για την πρόοδο του προγράμματος και την ολοκλήρωση της λεγόμενης δεύτερης αξιολόγησης, όπως αναφέρει το Reuters.
Πηγή www.altsantiri.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ