Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Αισιοδοξία αναλυτών για ελληνική επιστροφή στην αγορά ομολόγων

Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές εκτιμήσεις εκτιμούν πως η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις της στην αγορά ομολόγων ώς το τέλος του τρέχοντος έτους. 
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, μία νέα έκδοση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις χρηματοπιστωτικές και επενδυτικές εταιρείες, προκειμένου να ελέγξει τις υπάρχουσες συνθήκες, με δεδομένο πως το μνημονιακό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους. 
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βαίνουν διαρκώς μειούμενες, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να θέτουν το ερώτημα όχι στο «εάν» αλλά στο «πότε» η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.   
Οι παράγοντες που δημιουργούν την προσδοκία πως η Ελλάδα θα εξετάσει φέτος -και για πρώτη φορά από το 2014- την έξοδο στην αγορά ομολόγων, συμπεριλαμβάνουν το επιτυχές κλείσιμο της β' αξιολόγησης, τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία καθώς και την υπόσχεση στήριξης από πλευράς των δανειστών της. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν θετικά μία νέα ελληνική έκδοση, αν κι η χώρα δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι αναλυτές αναμένουν την ελληνική κίνηση

«Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ή σχεδόν», δηλώνει ο Μαρκ Ντάουντινγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος και διαχειριστής κεφαλαίων στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, που έχει στην κατοχή της κάποια μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. «Έχουμε επίσης σχηματίσει την άποψη ότι οι δανειστές διατηρούν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
«Η ελληνική συμφωνία, η προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης και της ελάφρυνσης χρέους, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και η νέα ισχυρή ευρωπαϊκή ενότητα, όλα λένε ότι πρέπει να έχεις ελληνικά ομόλογα», δήλωσε ο Μαρκ Νας, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων στην Old Mutual Global Investors στο Λονδίνο, ο οποίος αγόρασε 15ετή ελληνικά ομόλογα μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο.
Επενδυτές όπως ο Νας και ο Ντάουντινγκ λένε ότι οι αγορές θα ενδιαφερθούν για πενταετείς τίτλους εάν οι αποδόσεις είναι μεταξύ 4% και 5%. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζώη, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Mint Partners στο Λονδίνο, θα μπορούσε κανείς να περιμένει λογικά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έως τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου.
Αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα είναι η αναζήτηση αποδόσεων σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, σημειώνει το Bloomberg. Ενώ μεγάλο μέρος της ευρωζώνης πληρώνει λιγότερο από 2% για ομόλογα διάρκειας 10 ετών ή μεγαλύτερης, η απόδοση των ελληνικών αξιόγραφων βρίσκεται γύρω στο 5,3%.
«Κάποιοι επενδυτές ίσως να ανησυχούν για το ελληνικό χρέος, αλλά η ζήτηση για αποδόσεις παραμερίζει την ανησυχία», δήλωσε ο Σέρεν Μερχ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στην Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Πανδή, στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, μια «πιθανόν βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» θα ήταν η έκδοση «ενός 5ετούς ομολόγου με την (ταυτόχρονη) ανταλλαγή τίτλων που λήγουν το 2019 με κουπόνι 4,75%». «Μια τέτοια έκδοση, εάν γινόταν στα τρέχοντα επίπεδα του 4%, θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και δεν θα δημιουργούσε επιπλέον κόστος εξυπηρέτησης χρέους».
Ο Μερς της Danske Bank εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα πιθανόν θα προχωρήσει σε έκδοση 5ετούς ομολόγου με απόδοση 4-5%. Ο Ντάουντινγκ της BlueBay δήλωσε ότι θα τον ενδιέφεραν νέα πενταετή ομόλογα με απόδοση κοντά στο 5% ή 10ετή κοντά στο 6%, ενώ ο Νας δήλωσε ότι η αγορά θα έβρισκε «ελκυστικά» 10ετή ομόλογα γύρω στο 5% ή πενταετείς τίτλους γύρω στο 4,5%.
Με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου