«Ανοίγουμε τον δρόμο για συμφωνία»

Μπρούνο ΛεμέρΚοινή επιδίωξη Αθήνας και Παρισιού η προ-συμφωνία πριν το Eurogroup | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία καλή συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, που βρίσκεται στην Αθήνα δύο μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο. 
Συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου συμφώνησε μαζί του λέγοντας ότι «δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου».
«Τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία», πρόσθεσε.
Αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία, είναι πρωτίστως να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup.
Ο Γάλλος υπουργός επισήμανε «εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ». «Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο ίδιος είπε ότι «η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα και χρειάζεται και τύχη», ενώ παρέπεμψε σε ένα βραχιόλι που φορά, το οποίο είχε πάρει από την Αμοργό και το οποίο συμβολίζει την τύχη, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι «με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».
Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Υπάρχει το αρχαίο ρητό: "Συν Αθηνά και χείρα κίνει". Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς, όμως, το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε λίγο».
Μπρούνο ΛεμέρΣτο Μαξίμου | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Κοντά σε λύση για το χρέος»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως πιστεύει ότι «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών, στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».
Συμπλήρωσε δε ότι «η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχει αντέξει» και «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά». «Είμαστε σε μία στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον, και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάς κάνουν πιο αισιόδοξους γι' αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
O κ. Λεμέρ συναντήθηκε το μεσημέρι και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λε Μερ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες».
Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, και από την πλευρά του προκατόχου του και από αυτή του νυν υπουργού, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες.
Στο υπουργείο Οικονομικών | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η γαλλική πρόταση

Κατά την επίσκεψή του ο Λε Μερ ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση λέγοντας ότι «θέλουμε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα αναθεωρήσει μία σειρά παραμέτρων ως προς τη λειτουργία της αύξησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να εφαρμόσουμε έναν μηχανισμό ευέλικτο-ήπιο, διότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η μία μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη.
Αυτός ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει με βάση ρεαλιστικά αποτελέσματα ανάπτυξης να αναθεωρήσουμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος. Αυτός είναι ένας μηχανισμός ήπιος-ευέλικτος που μπορεί να ταιριάζει σε όλους. Με βάση τον μηχανισμό που θα ορίσει τα κριτήρια, πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη, θα έχουμε τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουμε και τα άλλα δεδομένα».
Όταν εάν θα προχωρήσει και θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, δεδομένης και της θέσης των Γερμανών, απάντησε ότι η κάθε πλευρά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση έχει τα συμφέροντά της, που είναι και θεμιτά. «Κι εγώ είμαι εδώ για να προασπίσω τα γαλλικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά».
Πρόσθεσε  ότι «το ευρωπαϊκό συμφέρον είναι να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15, για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην ολοκλήρωση της Ευρωζώνης». Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, θέλει να είναι πολύ προσεκτικός ως προς αυτό που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε αυτήν τη συμφωνία, γιατί είναι πολύπλοκο, θα είναι μακρύ και δύσκολο.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)