Ανεμομαζώματα διαολοσκορπίσματα

Εφημερίδες

Οπως διάβαζα χθες, τώρα είναι ήδη γνωστός ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, αφού οι φάκελοι με τις προσφορές θα άνοιγαν χθες στις δώδεκα και τέταρτο το μεσημέρι.
Θυμήθηκα αμέσως τη σύμπτωση: Τα παλιά τα χρόνια –όταν υπήρχε ακόμα επί της ουσίας η διάκριση ανάμεσα στα πρωινά και τα απογευματινά φύλλα– περίπου αυτή την ώρα, λίγο μετά τις δώδεκα, κυκλοφορούσαν οι απογευματινές εφημερίδες, πλην της «Εστίας» που έβγαινε, αν θυμάμαι καλά, γύρω στις τρεις.
Ο γίγας των απογευματινών, με διαφορά από τον δεύτερο –τουλάχιστον μέχρι τη μεταπολίτευση– ήταν τα «Νέα», η «ναυαρχίδα» του Συγκροτήματος Λαμπράκη, που ιδίως επί αποστασίας (άλλη σύμπτωση και αυτή: ο θάνατος του Μητσοτάκη) έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ελληνικής εφημερίδας: πάνω από διακόσιες χιλιάδες φύλλα μόνο σε Αθήνα και Πειραιά.
Σπάνια θα βρεις σήμερα παλιό δημοσιογράφο που να μην έχει κάνει ένα, έστω μικρό, πέρασμα από έντυπο του Συγκροτήματος, εμού συμπεριλαμβανομένου: μικρό διάστημα, 1972-73, εργάστηκα σε «Ομάδα» και «Ταχυδρόμο» -αυτόνομες εκδόσεις τότε, αργότερα έγιναν ένθετες. Επόμενο είναι, νομίζω, γύρω από τις εξελίξεις για τον ΔΟΛ και το μέλλον του να υπάρχει –όπως και παλαιότερα για την «Ελευθεροτυπία»– αυξημένο ενδιαφέρον.
Ο σημερινός τίτλος, «Ανεμομαζώματα – διαολοσκορπίσματα», ευθέως παραπέμπει στον έως χθες τύποις ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη -δεν ξέρω και ποια σχέση διατηρεί μετά τα χθεσινά.
Ανεμομαζώματα και διαολοσκορπίσματα από τα δάνεια των τραπεζών για την αγορά του Συγκροτήματος, που ήταν όλα, όπως και ο ίδιος, αμφιλεγόμενα έως ύποπτα, το λιγότερο. Γελούσα πικρά, καθώς διάβαζα ότι πάλι (νόμος Δένδια, 2014) οι τράπεζες έχουν το πάνω χέρι και οι εργαζόμενοι το κάτω κάτω. Ουδεμία σύμπτωσις…
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)