«Τα δύσκολα πέρασαν, επικεντρωθείτε τώρα στην ανάπτυξη»

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κλάους ΡέγκλινγκEUROKINISSI
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ,υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, τόσο ο ίδιος (κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) όσο και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν συνεχή μηνύματα προς την Αθήνα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εν όψει της τρίτης αξιολόγησης: ένα γεγονός που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στις ομιλίες των εκπροσώπων των θεσμών από το βήμα του συνεδρίου του Economist που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα - Ρέγκλινγκ και κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν οι δύο πολιτικοί άνδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο επικεφαλής του ESM αναγνώρισε πως η Ελλάδα ήδη έχει κάνει «πολύ δρόμο και αυτό είναι πολύ θετικό».  
Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ουσιαστικά πως τα δύσκολα πέρασαν («οι περικοπές και οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι πίσω μας», είπε, ωστόσο είναι γνωστό πως η χώρα μας θα προχωρήσει στην εφαρμογή επώδυνων μέτρων τα προσεχή χρόνια, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και οι περικοπές στις συντάξεις) και αναφέρθηκε στον επόμενο μεγάλο στόχο της Ελλάδας: 
Τώρα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτός είναι ο νέος στόχος και είναι καλό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό...
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τη συζήτηση στην ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και στην έξοδο της χώρας προς τις αγορές, με τον Ρέγκλινγκ να αντιμετωπίζει θετικά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού
Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στο
Μέγαρο Μαξίμου.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τη συζήτηση στην ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και στην έξοδο της χώρας προς τις αγορές, με τον Ρέγκλινγκ να αντιμετωπίζει θετικά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Ο κοινός μας στόχος τώρα είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να χρειαζόμαστε περαιτέρω εκταμιεύσεις από την πλευρά σας», είπε ο κ. Τσίπρας, με τον Ρέγκλινγκ να δηλώνει πως «...και νομίζω ότι είστε σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση», συμπληρώνοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω εκταμιεύσεις μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου και υπογραμμίζοντας πως «τότε, εάν όλα πάνε καλά, θα στέκεστε στα πόδια σας».
Επίσης, ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η προοπτική είναι καλή και συμπλήρωσε ότι φυσικά όλα εξαρτώνται από τη συνέχιση της καλής συνεργασίας, για την οποία είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και από τη διαμόρφωση εμπιστοσύνης, γιατί οι αγορές παρακολουθούν προσεκτικά πώς είναι οι σχέσεις με τους θεσμούς και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η δόση... έρχεται 

Κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Ιουλίου, ενώ εκτίμησε πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα συμβεί ώς τις αρχές του επόμενου έτους, «εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά...».
Όσο για το εάν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ο επικεφαλής του ESM απάντησε με νόημα πως «έχουμε δει πρόοδο, ορισμένες φορές υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά είμαστε ευτυχείς για το πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο έχει συμφωνηθεί».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)