«Εξάρχεια Ελλήνων Αστυνομικών» – Η συγκέντρωση της ΕΛΑΣ που απέτυχε πριν καν πραγματοποιηθεί




του Αντώνη Ρηγόπουλου
«Ρε Μπαλούρδο, καλά τα σάντουϊτς, οι τυρόπιτες και τα φρέντο στα 24ωρα φαστφουντάδικα, αλλά έχω πεθυμήσει ένα σουβλάκι από τον Κάβουρα στα Εξάρχεια και φτηνή μπυρίτσα απ’ το Μπυράδικο!». Κάπως έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που ελέγχονται ως ανακριβείς, «έπεσε» η ιδέα για τη συγκέντρωση των αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, με θέμα «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις».
Λίγες ημέρες αργότερα, τα δελτία τύπου εστάλησαν, η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου, και ξεκίνησε μια θερμή συζήτηση ανάμεσα σε κόμματα, φορείς και πολίτες σχετικά με το αν αυτή η συγκέντρωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Αν και η ΠΟΑΣΥ έλαβε τις σιωπηρές ευχές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την άδεια του – πάντα πρόθυμου – δημάρχου Αθηναίων, τελικά η συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο για να πραγματοποιήσει τη συγκέντρωση που θα μπορούσε να «κλέψει» το βραβείο Καλύτερης Σουρεαλιστικής Συγκέντρωσης της Δεκαετίας από τους πρωτοπόρους «Παραιτηθείτε vol.1» (το sequel «Παραιτηθείτε vol.2» είναι σαφώς εκτός συναγωνισμού).
Η αρχική ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ (14/6) κάνει λόγο για «τυφλά φαινόμενα βίας […] που τείνουν να γίνουν θεσμοποιημένη πραγματικότητα με την ανοχή της επίσημης πολιτείας» και καλεί στη συγκέντρωση πολιτικά κόμματα, φορείς και ενώσεις πολιτών «για να αναδειχθούν οι πτυχές του προβλήματος και να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυσή τους».
Σε επόμενη ανακοίνωσή τους ωστόσο (26/6), οι συνδικαλιστές αστυνομικοί με πολύ πιο επιθετικό ύφος απαιτούν την παρουσία των κομμάτων και των φορέων. «Οφείλουμε τούτη την κρίσιμη ώρα της μάχης να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Εμείς απλώσαμε το χέρι. O δρόμος άνοιξε. Ο ιστορικός θα καταγράψει τους απόντες. Περνάμε από τη θεωρία στην πράξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Μάλλον η – στα όρια της αλαζονείας – εκτίμηση ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα ασχολούνταν με τις εκδηλώσεις της ηγεσίας της ΠΟΑΣΥ, ήταν αυτή που έδωσε την αφορμή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να καλέσει την ΠΟΑΣΥ να «ξεκαβαλήσει το καλάμι».

17/11/2016. Το άγαλμα των «Τριών Ερώτων» στην πλατεία Εξαρχείων «στολίζεται» με αστυνομικά κράνη και ασπίδες που απέσπασαν νεαροί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

Αφήνοντας στην άκρη (όσο γίνεται) τις ειρωνείες, οφείλουμε να εξετάσουμε ψύχραιμα το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουν το δικαίωμα να συγκεντρωθούν στα Εξάρχεια οι Αστυνομικοί; Δικαιούνται να τους «αποτρέπουν» οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;
Οι απαντήσεις δεν είναι ούτε απλές, ούτε μονοδιάστατες.
Οι αστυνομικοί ως εργαζόμενοι, έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και να διεκδικούν τα αιτήματά τους, καθώς τα εισοδήματά τους και η ποιότητα ζωής τους έχουν καταρρακωθεί τα τελευταία χρόνια, όπως ακριβώς συνέβη και σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Έχουν επίσης κάθε δικαίωμα να συγκεντρώνονται και να συζητούν τα θέματα που αφορούν τον ρόλο τους μέσα στην κοινωνία.
Είναι εύκολα αντιληπτό ωστόσο, ότι η συγκέντρωση της ηγεσίας της ΠΟΑΣΥ, παρά το γεγονός ότι έχει τίτλο που εύκολα θα μπορούσε να είναι και όνομα δημοτικής παράταξης («Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις») δεν έχει καμία τέτοια στόχευση.
Αντιθέτως, εκμεταλλευόμενη τον αναβρασμό που θα δημιουργούσε στα ΜΜΕ το οξύμωρο των αστυνομικών να διαδηλώνουν στα Εξάρχεια, η ΠΟΑΣΥ επιχειρεί να ωραιοποιήσει τον ρόλο της Αστυνομίας. Να κρύψει κάτω από το χαλί των εντυπώσεων το γεγονός ότι ο ρόλος της αστυνομίας, είναι μεταξύ άλλων να καταστέλλει κάθε πράξη αντίστασης των εργαζόμενων ενάντια στα μέτρα που τους καταδικάζουν στη φτώχεια, κάθε απεργία, κάθε δυναμική κινητοποίηση που αμφισβητεί στη ρίζα του το σημερινό σύστημα. Να νομιμοποιήσει μέσα από τις θέσεις περί «τυφλών φαινομένων βίας, που στρέφονται κατά πολιτών αλλά και Αστυνομικών», την κρατική καταστολή.
Παράλληλα, βεβαίως, η ηγεσία της ΠΟΑΣΥ «τζογάρει» παίζοντας το μικροκομματικό παιχνίδι επιρροής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση των Εξαρχείων, αυτή καθ’ αυτή, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο τι συμβολίζουν τα Εξάρχεια στη συνείδηση μεγάλου μέρους του κόσμου και στο καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην περιοχή.
Αποτελεί αναντίρρητο γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος των Εξαρχείων γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, παρά τις έντονες προσπάθειες κατοίκων και συλλογικοτήτων της περιοχής να το αντιπαλέψουν, όπως συμβαίνει και σε πολλές ακόμη περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου ζουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Η ηγεσία της ΠΟΑΣΥ επιχειρεί μέσα από αυτή τη συγκέντρωση να αντιπαλέψει αυτά τα προβλήματα; Ή προσπαθεί μέσα από ξεπερασμένα ιδεολογήματα όπως ότι η ίδια είναι «θεματοφύλακας αρχών και αξιών της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Δημοκρατίας και με θέσεις σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και αυταρχισμού», να αποπροσανατολίσει τόσο τους ίδιους τους αστυνομικούς από την ανάγκη να συνδέσουν τα εργασιακά τους αιτήματα με εκείνα των υπόλοιπων εργαζομένων, όσο και να προκαλέσει τους εργαζόμενους που έχουν βιώσει στο πετσί τους την αστυνομική βία και αυταρχισμό, κάθε φορά που επιχειρούν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σε μνημονιακές πολιτικές και στην εργοδοτική τρομοκρατία;
Η ΠΟΑΣΥ έχει πλήρη γνώση του συμβολισμού της περιοχής των Εξαρχείων στη συνείδηση των Αθηναίων και είναι σαφές ότι η στόχευσή της δεν είναι να λύσει υπαρκτά προβλήματα εγκληματικότητας, αλλά να προκαλέσει συζητήσεις γύρω από το λεγόμενο «άβατο» των Εξαρχείων και άλλους αστικούς μύθους που συντηρούν τα ΜΜΕ για γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο.
Άλλωστε, μια βόλτα στα Εξάρχεια, θα έπειθε τον καθένα ότι η αστυνομία έχει πρόσβαση στην περιοχή, την οποία και χρησιμοποιεί συστηματικά. Μια βόλτα στο Ζεφύρι, την Αυλίζα και στο Μενίδι όμως, μπορεί εύκολα να πείσει για το αντίθετο.
Από την άλλη πλευρά η προαναγγελία της συγκέντρωσης έδωσε την αφορμή για ακόμα μία απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, μια ενέργεια εξ’ ορισμού κατασταλτική.
Ταυτόχρονα, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, «πατώντας» στην απαγόρευση, βρήκαν την ευκαιρία μέσω της «ειδησεογραφικής» τους ιστοσελίδας να αναπαράγουν τα συνηθισμένα τους μυθεύματα και να επιχειρήσουν να «ψαρέψουν» ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και εκλογική στήριξη από τους αστυνομικούς υπαλλήλους.
Πηγή www.altsantiri.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)