Μια χωματερή επιστρέφει ως πάρκο

ΧΑΔΑ Δουρούτης

Κάτω από κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν είδηση, στην Ελλάδα όμως που η διαχείριση των απορριμμάτων μοιάζει με έναν ακήρυχτο πόλεμο όλων εναντίον όλων, η αποκατάσταση της χωματερής μιας μεγάλης πόλης είναι είδηση.
Το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Δουρούτης στα Ιωάννινα ολοκληρώθηκε πρόσφατα και μια έκταση 70 στρεμμάτων μετατρέπεται από κοιλάδα υποδοχής σκουπιδιών σε πράσινο πάρκο.
Πρόκειται για ένα τεχνικό έργο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία ενός μεγάλου αριθμού φορέων (Δήμος Ιωαννιτών, Περιφέρεια Ηπείρου, πρώην Δήμος Μπιζανίου ΦοΔΣΑ Ιωαννίνων) υπό την ευθύνη της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, η οποία πρέπει να είναι η μοναδική ΔΕΥΑ της χώρας που έχει αναλάβει ένα τέτοιου περιεχομένου και μεγέθους έργο.
Η εξέλιξή του έγινε σε δύο φάσεις, η πρώτη δημοπρατήθηκε στις 16 Αυγούστου 2010 και η δεύτερη στις 13 Φεβρουαρίου 2014, μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, με το τελικό κόστος να φτάνει περίπου στα 4.000.000 ευρώ.
Οι εργασίες περιελάμβαναν τη στεγανοποίηση και την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους μέσω της συλλογής των στραγγισμάτων και της επεξεργασίας σε αυτοματοποιημένο βιολογικό καθαρισμό που κατασκευάστηκε κοντά στην είσοδο του ΧΑΔΑ, καθώς και τη διαχείριση της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων που είχε εναποτεθεί με κατασκευή ειδικών έργων.
Δημοπρατείται, δε, το επόμενο διάστημα η αξιοποίηση του βιοαερίου που θα παράγεται.

Σήμα αλλαγής

Η τεχνική όμως πλευρά του έργου δεν αποκαλύπτει πλήρως τη συμβολική και ουσιαστική σημασία του.
Συμβολική, γιατί δίνει ένα σήμα στην τοπική κοινωνία ότι πέρασε η φάση εκείνη στην οποία μια ολόκληρη πόλη έθαβε απλώς τα σκουπίδια της, φάση που κράτησε σχεδόν 50 χρόνια.
Και ουσιαστική, γιατί η χωματερή της Δουρούτης είχε καταντήσει ένας οικολογικός εφιάλτης για τους κατοίκους της περιοχής.
Τα σκουπίδια θάβονταν, στην πράξη, πίσω από έναν κοντινό λόφο της πόλης και μόνο η μυρωδιά τα καλοκαίρια έφτανε και περίσσευε, πέρα από την ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή που προκαλείται όταν θάβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί της πόρτας σου, κάτι που πολλές φορές έφερε κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής.
Για να γίνει όμως δυνατή η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ έπρεπε να υλοποιηθεί ο ευρύτερος σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων, που περνούσε μέσα από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού το 2011 και την ανάπτυξη του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης.
Ενας σχεδιασμός που στο σύνολο της Ηπείρου, στην οποία λειτουργούν τρεις ΧΥΤΑ, περνάει πια από τη λειτουργία της Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, ενός «εργοστασίου» διαχείρισης των σκουπιδιών όλης της περιφέρειας που θα αρχίσει να κατασκευάζεται με τη μορφή ΣΔΙΤ, οι υπογραφές για το οποίο θα μπουν στις αρχές Ιουλίου.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)