Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

«Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των ναζί»

Αλέξης ΤσίπραςEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Μηνύματα, μέσω twitter, έστειλαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σημερινή ημέρα μνήμης της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1944:
Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των Ναζί, δεν ξεχνάμε την Ιστορία.
Τιμούμε την Αντίσταση, προσηλωμένοι στην Ειρήνη και τη
συνεργασία των λαών.
Για πάντα στη μνήμη μας τα θύματα της χιτλερικής σφαγής του
Διστόμου. Το μήνυμα μας: Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία σε
όλη την Ευρώπη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου του, Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Τους δύο προέδρους υποδέχθηκαν σήμερα Γερμανοί πολίτες του Κάσελ (πόλη όπου μαζί με την Αθήνα οργανώνεται η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14) κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» και αναφερόταν επίσης ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της σημερινής επετείου της σφαγής του Διστόμου.
Οι Πρ. Παυλόπουλος και Β. Σταϊνμάιερ υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.
ΚάσελΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κίνηση αυτή των κατοίκων του Κάσελ, ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά που ενώνουν όλους του λαούς της Ευρώπης και βέβαια την Ελλάδα και τη Γερμανία, πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει.
«Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Είπε ακόμη ότι είδε «με ιδιαίτερη συγκίνηση» του ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Κάσελ και συμπλήρωσε: «μπορεί αν βρισκόμαστε στο Κάσελ αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο».
Swen Pfoertner/dpa via AP
Θυμίζουμε ότι με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας χαρακτηρίζει ανεπιθύμητη τη Χρυσή Αυγή στις εν εξελίξει εκδηλώσεις· απόφαση που έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες που έχουν ληφθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια Λιβαδειάς και Λάρισας και να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην πολιτική απομόνωση της ναζιστικής οργάνωσης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα, «το Δίστομο είναι ένας τόπος, μνημείο–σύμβολο, που θα διασφαλίζει την υπενθύμιση της επαίσχυντης θηριωδίας του ναζισμού στις μελλοντικές γενιές. Η μάχη ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό και το ρατσισμό είναι βαθιά πολιτική και καθήκον όλων μας η δυναμική και έμπρακτη αντίθεσή μας σε κάθε είδους ανάλογης προπαγάνδας».
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου