Μαθητευόμενοι καπιταλιστές


Εκλεισαν τα σχολεία, ανοίγουν όμως οι παιδικές κατασκηνώσεις. Οι περισσότεροι γονείς ήδη ψάχνουν σε ποια θα στείλουν τα παιδιά τους για δέκα-είκοσι μέρες. Και οι επιλογές πολλές, αφού σ’ όλη την Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 180 κατασκηνώσεις – ιδιωτικές και δημόσιες. Δήμοι, υπουργεία, Εκκλησία, οργανισμοί, τράπεζες, ιδιωτικά σχολεία, όλοι έχουν φροντίσει.
Είναι λίγο φοβιστικό όταν βλέπεις τόσο πολλούς να νοιάζονται για τις διακοπές του παιδιού σου, για να μη σέρνεται από κρεβάτι σε καναπέ και να δηλώνει ολημερίς ότι βαριέται. Ισορροπείς όμως με τη σκέψη ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς κέρδος.
Παράπλευρες ωφέλειες – και τα παιδιά θα ψυχαγωγηθούν, αλλά και αυτοί που θα τα φιλοξενήσουν θα βγάλουν το κατιτίς τους. Ξεκάθαρα πράγματα, τίμια συναλλαγή.
Ολες οι κατασκηνώσεις προσφέρουν λίγο-πολύ τα ίδια: βουνό ή/και θάλασσα, αθλήματα -η ιππασία είναι στα ατού των παροχών-, πολιτιστικές δραστηριότητες. Αναψυχή! Αυτό ήταν κατά βάση και το σκεπτικό της Σοφίας Εγγαστρωμένου-Σλήμαν, της συζύγου τού με το έτσι θέλω αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν-, που το 1911 ίδρυσε τις πρώτες κατασκηνώσεις στη Βουλιαγμένη.
Τουλάχιστον το συνοικέσιο με τον κατά τριάντα χρόνια μεγαλύτερό της Ερρίκο, εκτός από δύο παιδιά και πνιγηρή καταπίεση, της άφησε λεφτά για άνετη ζωή και πολλές ευεργεσίες.
Σε όλο τον κόσμο έτσι είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις, εκτός από τις ΗΠΑ, όπου έχει αναπτυχθεί ένα νέο είδος που «σκίζει».
Είναι οι κατασκηνώσεις των εκατομμυριούχων (Camp Millionaire) που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Η πιο παλιά, 15χρονη, βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα (Σάντα Μπάρμπαρα) της Καλιφόρνιας και υπόσχεται θαύματα: σε μόνο πέντε μέρες μυεί τα παιδιά στα μυστικά του χρήματος και του πλουτισμού.
Η αρχή της μύησης γίνεται με την αποστήθιση των συνθημάτων που βρίσκονται αναρτημένα παντού: «Τα χρήματα είναι το εργαλείο για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου», «Υπόσχομαι να χρησιμοποιώ κάθε δολάριο που θα πέφτει στα χέρια μου με υπεύθυνο τρόπο» και, το καλύτερο, «Το να είσαι άφραγκος είναι προσωρινή οικονομική κατάσταση, το να είσαι φτωχός είναι πραγματική νοοτροπία». (Οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια έχουν αυτή την καταραμένη νοοτροπία.)
Αυτές οι κατασκηνώσεις έχουν τα χαρτονομίσματά τους που με αυτά βραβεύονται τα παιδιά που θα διακριθούν σε παιχνίδια και μετά αυτοί, οι μαθητευόμενοι καπιταλιστές, προτείνουν τρόπους επένδυσης των κερδών τους. Μαθαίνουν για πιστωτικές κάρτες, τόκους, μετοχές, ομόλογα (καλά, αυτή τη λέξη την ξέρω κι εγώ), χρηματιστηριακούς δείκτες, φόρους (αυτήν την τελευταία την ξέρουμε όλοι μας)…
Ευτυχώς ο σπόρος αυτός δεν έφτασε στην Ελλάδα. Εμείς εδώ θα περιοριστούμε σε ό,τι έχουμε. Αντε, και κανένα «Μονόπολι» στην οικογενειακή κατασκήνωση, που λόγω οικονομικής ημεδαπής στενότητας ευδοκιμεί. Καλή Κατασκήνωση!
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)