Τσακαλώτος: Το χρέος πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη

Ευκλείδης Τσακαλώτος - ΧουλιαράκηςAP Photo / Petros Giannakouris
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης στο Eurogroup, κάνοντας ειδική αναφορά σε έναν μηχανισμό ανάπτυξης που -όπως τόνισε- θα συνδέεται πλέον με το χρέος της χώρας, αλλά και εστιάζοντας στη δέσμευση των θεσμών για στήριξη της Ελλάδας. 
Σε αυτό το Eurogroup θέλαμε σαφήνεια επί του συνολικού προγράμματος δήλωσε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος, για να σπεύσει να συμπληρώσει πως «έπειτα από αυτό το Eurogroup υπάρχει περισσότερη σαφήνεια».
«Όλες οι πλευρές έχουν προχωρήσει σε συμβιβασμό για αυτό το αποτέλεσμα... Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και τη γαλλική κυβέρνηση αλλά και τον συνάδελφό του, Μπρουνό Λε Μερ. 

Η δέσμευση των θεσμών

Ο κ. Τσακαλώτος θύμισε την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του Eurogroup, η οποία αναφέρεται στη δέσμευση των θεσμών «να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της... και να βγει στις αγορές». 
Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στην πηγή της αισιοδοξίας του, ο υπουργός τόνισε τα εξής: 
Υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος... Υπάρχει ένας μηχανισμός που εξαρτάται από την ελληνική οικονομία, δηλαδή από την ανάπτυξη. Αυτό μας δίνει την εμπιστοσύνη πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τις πολιτικές της, θα μπορέσουμε να βγούμε από το πρόγραμμα το 2018. Εγώ είμαι πολύ ευτυχέστερος σήμερα από ό,τι ήμουν πριν από μία εβδομάδα. 
Αναφορικά με την πιθανή έξοδο της χώρας στις αγορές, δήλωσε πως δεν είναι αυτός που θα αποφασίσει το πότε θα γίνει αυτό, καθώς -όπως σημείωσε- η έξοδος στις αγορές εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Απέφυγε επίσης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτίμηση για το εάν και πότε η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των θεσμών για στήριξη της Ελλάδας. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ