Τελικά, τι τρέχει με τις μέλισσες;

ΜέλισσαDreamstime

Ανεπαρκή είναι τα στοιχεία που αφορούν την υγεία και συνεπώς το μέλλον των μελισσών στον πλανήτη, σύμφωνα με Ευρωπαίους επιστήμονες. Σε πρόσφατο συνέδριο στις Βρυξέλλες, ειδικοί από όλη την Ευρώπη, τόνισαν ότι οι κίνδυνοι που τις απειλούν -μαζί και το συνολικό οικοσύστημα- είναι πολύ μεγάλοι, ωστόσο τα υπάρχοντα στοιχεία που έχουμε είναι από ασαφή έως αντιφατικά.
Στόχος του συνεδρίου, η δημιουργία μιας Ένωσης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που θα μελετήσει συντονισμένα το φαινόμενο, που θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι μέλισσες είναι το έντομο γονιμοποιητιής, που λειτουργεί ουσιαστικά ώς το αρσενικό είδος για πολλά φυτά. Μέσω των τριχών που καλύπτουν το σώμα τους, μεταφέρουν τη γύρη από τα αρσενικά φυτά στα θηλυκά, που συνήθως είναι απομακρυσμένα.
Για παράδειγμα, για τη γονιμοποίηση της φράουλας, χρειάζονται τουλάχιστον 21 επισκέψεις από μέλισσες ώστε να γίνουν και μεγάλες και νόστιμες.
Αν και οι μέλισσες δεν είναι το μοναδικό έντομο γονιμοποιητής, είναι αυτό που αποκλειστικά μπορεί να γονιμοποιήσει το φυτό αλφάλφα, τις αμυγδαλιές, τα αγγούρια και τις φράουλες.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανησυχία για το μέλλον των μελισσών είναι πολύ μεγάλη, καθώς ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι μελέτες που επισημαίνουν ότι ο πληθυσμός των μελισσών διαρκώς μειώνεται και υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να εξαφανιστούν.
Οι απειλές είναι πολλές: η καταστροφή του ενδιαιτήματός τους, η κατάχρηση των εντομοκτόνων και των παρασιτοκτόνων, η εισβολή τη ς ασιατικής σφήκας που επιτίθεται τις κυψέλες, η κλιματική αλλαγή κ.ά.
Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η έλλειψη στοιχείων και δεδομένων.
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Σάιμον Μουρ, από το Κολέγιο του Πανεπιστημίου τους Δουβλίνου, «στόχος των επιστημόνων είναι να συγκεντρώσουμε τους μελισσοκόμους, τους αγρότες, τη βιομηχανία, τους επιστήμονες, τους ειδικούς στην εξάλειψη των κινδύνων, τους πολίτες και τους πολιτικούς, ώστε να βρούμε τρόπους να μελετήσουμε το φαινόμενο και να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την αντιμετώπισή του».
Το μήνυμα του συνεδρίου ήταν σαφές: να ξεπεραστεί η σύγκρουση συμφερόντων που σοβεί ναάμεσα στις παραπάνω κατηγορίες, να αναλυθούν τα στοιχεία και να τα μοιραστούν όλοι, ώστε να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα.
Όπως σημειώνεται, δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο των «μελισσοκόμων του σαββατοκύριακου». Των ερασιστεχνών δηλαδή, που πολλές φορές προκαλούν βλάβη, διότι εφαρμόζουν με λάθος τρόπο τις οδηγίες συντήρησης των κεψελλών, φροντίδας των εντόμων και καταλήγουν να βλάπτουν ολόκληρο το είδος.
Σύμφωνα με τον Λάζλο Κούστερ, από τη Γενική Διεύθυνση για την Ασφάλεια των Τροφίμων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόκληση είναι πραγματικά μεγάλη.
Έπειτα από μελέτη για τη θνησιμότητα των αποικιών μελισσών (Πρόγραμμα Epilobee) σε 17 χώρες της Ε.Ε. διαπιστώθηκε ότι ένώ μελετήθηκαν 176.860 αποικίες, η έρευνα δεν έγινε με εναρμονισμένο τρόπο, ενώ τα στοιχεία που εξήχθησαν ήταν ανεπαρκή.
Τον χειμώνα 2013-2014 η θνησιμότητα των μελισσών έφτασε το 5% στην Ισπανία, το 14% στη Γαλλία και το 15% στη Σουηδία. Ένα χρόνο πριν, και με έναν πολύ κρύο χειμώνα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 10%, 14% και 29%.
Αν και όπως λένε τα ποσοστά αυτά δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο αντίστοιχα που παρουσιάζουν οικολογικές οργανώσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι είναι και σωστά.
Σύμφωνα με τον βιολόγο και επιστήμονα της πληροφορικής Άθρουρ Τόμας Απο το Ινστιτούτο Ίντερνετ της Οξφόρδης, τα υπάρχοντα στοιχεία δεν είναι απλώς ανεπαρκή, είναι ελάχιστα και αντικρουόμενα.
Η πλειονότητα των ερευνών που υπάρχουν έχουν περιορισμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και εξετάζουν έναν ή δύο το πολύ παράγοντες κινδύνου. Επίσης, δενε ξετάζουν τη διάδραση ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου.
Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρασ την άλλη, ωστόσο πρέπει να δράσουν το ταχύτερο.
«Δεν πρόκειται να φτιάξουμε ένα Google-Μέλισσα, που θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο», λέει η Πορτογαλίδα κτηνίατρος Άνα Αλφόνσο, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν «ιδανικό».
Πηγή: El PAis,www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)