Κωνσταντίνος Ταχτσίδης: Αντι-τρομοκρατικοί νόμοι… η «τρομοκρατία» του αύριο

"Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια"






















«Θα μπορέσει ο σημερινός άνθρωπος να υπερβεί την φυσική ροπή του προς την αδράνεια, την ησυχία; Άλλωστε ο Θουκυδίδης το είχε πει αυτό: «Ή ελευθερία ή ησυχία, πρέπει να διαλέξετε. Ή θα είστε ελεύθεροι, ή θα είστε ήσυχοι, και τα δύο μαζί δεν γίνονται».
Κορνήλιος Καστοριάδης

                

Μερικές χιλιάδες χρόνια μετά το Θουκυδίδη, το είπε ακόμα πιο στοχαστικά και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ: «Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.»
*** Μετά την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στη Βρετανία, το εγχώριο «μέτωπο της λογικής» επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ αυταρχισμού και ακροδεξιάς λογικής. Από το να πέσει «μαύρο» στα κοινωνικά δίκτυα, μέχρι και την σύλληψη από τον εισαγγελέα ως ηθικών αυτουργώνδεκάδων χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου, που δεν καταδίκασαν ή και κατέκριναν την πολιτική που εκπροσωπούσε ο πρώην πρωθυπουργός.
            

*** Νερό στο «μύλο» της συστημικής παράνοιας, ήρθε να ρίξει και το -άσχετο- νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις», στο οποίο όμως συμπεριλαμβάνεται η τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα «περί εγκληματικής οργάνωσης». Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες βρίσκονται από τις 30 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση, θα διώκεται ποινικά όποιος ή όποια «δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί η διεγείρει σε πράξεις όπως συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε τέτοια», σε «διάπραξη εγκλημάτων», σε «εκπαίδευση ή χρήση εκρηκτικών» και σε «παροχή οδηγιών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση». Οι ποινές που προβλέπει η νέα νομοθεσία είναι φυλάκιση 6 μήνες έως 5 χρόνια. Ευτυχώς σήμερα, οι διατάξεις αυτές αποσύρθηκαν. Προφανώς δεν ήταν «κοινοτική οδηγία», όπως δήλωσε χθες, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
*** Cui bono? Ποιος ωφελείται; Το θεμελιώδες ερώτημα που κρίνει -σχεδόν πάντα- τον ένοχο σε κάθε δικαστήριο του κόσμου. H ερώτηση που όλοι πρέπει να κάνουμε κάθε φορά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα έγκλημα. Με λίγα λόγια, το κίνητρο. Ποιον ωφελεί λοιπόν η ασύμετρη τρομοκρατία των φονταμενταλιστών ισλαμιστών που σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, μας γυρίζει κοινωνικο-πολιτικά σε μακρινές, μαύρες εποχές; Η απάντηση είναι σαφής, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Μέχρι και παιδάκι έξι χρονών, θα μπορούσε να απαντήσει πως το σημερινό status-quo ωφελεί πολιτικά τη νεοφιλελεύθερη δεξιά και ακροδεξιά, ενώ οικονομικά τους νόμιμους -αλλά ανήθικους- εμπόρους όπλων, που δεν είναι άλλοι από τα ισχυρά κράτη. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας άλλωστε από το Μάιο, όπου ο Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβίαύψους άνω των 110 δισ. δολαρίων. Ένα μήνα πριν τον Ντ. Τραμπ, η Αγγλίδα πρωθυπουργός, Τερέσα Μέη, επισκέφτηκε την Σαουδική Αραβία, υπογράφοντας συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων, αξίας άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Συμφωνία πώλησης όπλων με την Σαουδική Αραβία υπέγραψε και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζ. Τρυντώ, όπως και η Άγγελα Μέρκελ για λογαριασμό της Γερμανίας.
Αν σε αυτή την εξίσωση πρώτου βαθμού, προσθέσουμε τους παράγοντες του πετρελαίου, τον έλεγχο της ενέργειας, τη γεωστρατηγική ισχύ και τον έλεγχο της κοινωνικής μάζας για λόγους ασφαλείας… έχουμε μπροστά μας την πλήρη εικόνα του δάσους πίσω από το τεράστιο δέντρο της μισαλλοδοξίας και της τρομοκρατίας. Άλλωστε η -επί της ουσίας- δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία,  και οι λόγοι που οδήγησαν στην επικράτησή τους, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, τον καιροσκοπισμό και την ιδιοτελή αδράνεια της Δύσης.
Η άνοδος της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας, βλέπετε, δεν είναι αποκλειστικά ένας «πόλεμος των πολιτισμών«, όπως θέλει να μας πείσει το αλλόφρον «μέτωπο της λογικής», είναι κυρίως… business as usualΑν είσαι πωλητής όπλων δεν υπάρχει καλύτερο «προμόσιον» από την τάξη και την ασφάλεια… πουλάει μόνο του!
*** Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αγγλία, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας παραδέχθηκε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει έκθεση για την χρηματοδότηση από τρίτες αραβικές χώρες, τρομοκρατικών οργανώσεων, που δρουν στη Βρετανία. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian, η έκθεση απεδείκνυε το κομβικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία και στο παρελθόν χρηματοδοτούσε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο αναμενόμενος ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματοδότηση τρομοκρατών, θα σηματοδοτούσε το τέλος της καριέρας της συντηρητικής Τερέσα Μέι.
Αντ’ αυτού η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας περιέγραψε πριν λίγες μέρες, το δυστοπικό μέλλον των κοινωνιών σε μία προεκλογική της συγκέντρωση, με μία μόνο φράση: if human rights laws get in the way of tackling extremism and terrorism, we will change those laws to keep British people safe. (αν οι νομοθεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σταθούν εμπόδιο στο να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, θα αλλάξουμε αυτούς τους νόμους για να είναι περισσότερο ασφαλείς οι Βρετανοί)
              

*** Ζούμε, υποτίθεται, στην πιο δημοκρατική (ποσοτικά) εποχή διακίνησης ιδεών, που γνώρισε ποτέ ο κόσμος… και όμως καταρρέουν ένα-ένα δίπλα μας όλα τα δημοκρατικά κεκτημένα που κατακτήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα. Πολλές φορές με αίμα. Η μετα-δημοκρατία είναι προ των πυλών.
*** Έρχονται μέρες που οι κυβερνήσεις ή οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση χωρών, θα τρέφονται και θα κυβερνούν με καύσιμο το φόβο. Όχι γιατί θα μας φοβούνται, όπως θα έπρεπε, αλλά γιατί θα φοβόμαστε εμείς… ακόμα και να μιλήσουμε.
ΥΓ. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η εκ νέου αναβολή της δίκης του στενού συνεργάτη του Κυριάκου ΜητσοτάκηΝίκου Γεωργιάδη, οποίος δικάζεται με την κατηγορία της κατεξακολούθησην ασέλγειας σε ανήλικους κάτω των 15 ετών. Την απίστευτη αυτή υπόθεση είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και το περιοδικό HOT DOC.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ