Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

«Καθαρές λύσεις, καθαρές αποφάσεις»

EUROKINISSI
Την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης πως δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση που δεν συνοδεύεται από οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε να δουλέψει προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για να βρεθεί λύση.
«Ο κ. Σόϊμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση που θα δεν θα οδηγεί «σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος». 
«Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις. Μετά από δύο χρόνια, όπου τρέχει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Και νομίζω ότι αυτό το κατανοούν όλοι, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει και πλέον η ευθύνη βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Όταν η μία πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες» είπε χαρακτηριστικά.

Επαφές Τσίπρα – Δηλώσεις Σόιμπλε

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι συζητήσεις και οι επαφές για το ζήτημα του ελληνικού χρέους με τον πρωθυπουργού να βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους ξένους ομολόγους του. Άλλωστε, δεν αποκλείεται σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η χθεσινή ημέρα, πάντως, επισκιάστηκε και από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέστρεψε στον παλιό... καλό εαυτό του και επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσπάθησε να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του (τη στιγμή που δέχεται σφοδρή κριτική, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας του) και κούνησε το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση.
Το Μαξίμου απάντησε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών, ωστόσο αυτή η μίνι αντιπαράθεση καταγράφει τις σημαντικές δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου