Γαλάζια ασπίδα στον Καραμπίνη

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΘράκηςΟι έλεγχοι των επιθεωρητών στο ίδρυμα ξεκίνησαν ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.»

Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στα οποία εμπλέκονται τουλάχιστον δύο πρυτάνεις (Θ. Καραμπίνης, Κ. Σιμόπουλος), τρεις βουλευτές της Ν.Δ. διαφοροποιήθηκαν από την έως τώρα διακριτική στάση την οποία είχε τηρήσει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι βουλευτές Αναστάσιος Δημοσχάκης από τον Εβρο, Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα και Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Δράμα κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας, με την οποία καταγγέλλουν τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο ύστερα από έλεγχο πολλών μηνών, εξέδωσε καταδικαστικό πόρισμα για τον νυν πρύτανη του Δημοκριτείου, Θ. Καραμπίνη.
Βάσει αυτού του πορίσματος, η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα για περαιτέρω έλεγχο και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου παρέπεμψε τον πρύτανη στο πειθαρχικό με το ερώτημα της αναστολής καθηκόντων.
Πριν από λίγες μέρες η Σύγκλητος του ΔΠΘ, πολλά μέλη της οποίας φέρουν επίσης σοβαρές ευθύνες για την υπόθεση της παράνομης υπογραφής σύμβασης σίτισης των φοιτητών (ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ) με τον διαχρονικό εργολάβο του Πανεπιστημίου, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό, στηρίζοντας τον πρύτανη Καραμπίνη.
Ο τελευταίος οφείλει μέχρι αύριο να απολογηθεί εγγράφως στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο μέσα στην εβδομάδα θα αποφασίσει περί της αναστολής καθηκόντων του και της πιθανής αντικατάστασής του.
Μετά την κοινοβουλευτική ερώτηση, η πρυτανεία εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση προς «όλους όσοι συντάσσονται μαζί της στον “δίκαιο αγώνα” που δίνει». Στην ερώτηση των «γαλάζιων» βουλευτών επαναλαμβάνονται αυτούσια τα επιχειρήματα που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η νυν διοίκηση του ΔΠΘ.

Επιχειρηματολογία

Συγκεκριμένα οι βουλευτές ισχυρίζονται πως ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ και επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Δημοσθένης Κασσαβέτης εισέπραξε χιλιάδες ευρώ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως αντιμισθία καθηγητή, για το διδακτικό έργο το οποίο όμως, όπως λένε, δεν άσκησε τα τελευταία δύο χρόνια.
Ως εκ τούτου ισχυρίζονται οι βουλευτές της Ν.Δ., σε απόλυτη ταύτιση με τη γραμμή Καραμπίνη, πως ο Κασσαβέτης αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα στο ΔΠΘ και γι’ αυτό ως αντεκδίκηση έστειλε τους επιθεωρητές ελεγκτές στο ίδρυμα για να ασκήσει πίεση.
Οι βουλευτές της Ν.Δ., που είτε δεν γνωρίζουν το θέμα είτε συνειδητά αναπαράγουν αυτή την επιχειρηματολογία, αγνοούν, εκτός από το διδακτικό έργο του καθηγητή, πως η έρευνα έχει διαταχθεί πολύ πριν ξεκινήσει ο πρύτανης Καραμπίνης τη διαδικασία πειθαρχικών κατά του Δ. Κασσαβέτη, ο οποίος εξαιρέθηκε από τον έλεγχο, τον οποίο ποτέ δεν υπέγραψε.
Οι έλεγχοι των επιθεωρητών στο ίδρυμα ξεκίνησαν ύστερα από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.» και ήταν υπό την πλήρη γνώση της γενικής γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Παιδείας, της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και του πρωθυπουργικού γραφείου.
Οταν η τακτική των πιέσεων, των εξωδίκων, των αγωγών (σ.σ. είναι δεκάδες από την πλευρά του πρύτανη προς ακαδημαϊκούς, υπουργούς, δημοσιογράφους, τοπικά επιμελητήρια), της αναζήτησης πολιτικών συμμαχιών δεν ευοδώθηκε, ξεκίνησε μια ολομέτωπη επίθεση προς το ΣΕΕΔΔ.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση με την κοινοβουλευτική ερώτηση ταυτίστηκε πλήρως με το αφήγημα του πρύτανη σχετικά με την υπόθεση. [...] Η ίδια εγκαλεί επί της ουσίας την κυβέρνηση για τη μη συγκάλυψη της υπόθεσης, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, κερδίζοντας και την ανάρτηση αυτής στο επίσημο site του ΔΠΘ. Παράλληλα, εν αναμονή της σύγκλησης του πειθαρχικού συμβουλίου παρέχει την πολυπόθητη πολιτική κάλυψη στον κ. Αθ. Καραμπίνη, ο οποίος φαίνεται να κάνει συλλογή αποφάσεων και επιστολών στήριξης προς το πρόσωπό του.
Η άκριτη και ατεκμηρίωτη υιοθέτηση κίτρινων πρωτοσέλιδων, το πρόσκαιρο πολιτικό φλερτ και η στήριξη στον κ. Αθ. Καραμπίνη, η απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ζητήματα που ταλανίζουν το ΔΠΘ δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά κυνική ομολογία ότι η Ν.Δ. αποτελεί τον φερέγγυο σύμμαχο των αγκυλώσεων και των κακώς πεπραγμένων του χθες», αναφέρει ανακοίνωση 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεξάρτητα από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, εύλογα ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός πως έπειτα από δύο μήνες παραμένουν ακόμα σε διαθεσιμότητα έγκριτοι ακαδημαϊκοί με διεθνή καριέρα, που τόλμησαν να καταγγείλουν επωνύμως τα πεπραγμένα της διοίκησης στα θεσμικά όργανα.
Τα ερευνητικά τους έργα, χρηματοδοτούμενα πλήρως από ευρωπαϊκά κονδύλια, σταμάτησαν με παρέμβαση Καραμπίνη, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο επέστρεψε τα έργα στους καθηγητές, αλλά τους έδωσε τη δυνατότητα να τα συνεχίσουν σε άλλα ερευνητικά ιδρύματα.
Τα τελευταία χρόνια, από ό,τι φαίνεται, το ΔΠΘ διώχνει με κάθε τρόπο ό,τι καλύτερο ακαδημαϊκά διαθέτει. Οσο για τους εν λόγω καθηγητές, η παραπομπή τους από το πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ έγινε χωρίς να τους δοθεί καν το συνταγματικό δικαίωμα ακρόασής τους.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)